Koncert 2018.12.17. 19:00
Az Óperenciás tengeren túl...

Jegyárak

Díjtalan belépés

Zenei anyanyelvünk - A „magyar barokk zene” megidézése 

A Jánosi Együttes koncertje

Magyarország Mátyás király haláláig Európa egyik nagyhatalma volt. Mátyás uralkodását véres, gyászos századok követték. Míg Európa más tájain ezalatt az időszak alatt teljesedett ki a reneszánsz, majd virágzott ki a barokk zenekultúra, Magyarországon a zenei alkotótevékenység jobbára táncdallamaink utókor számára való megmentésére korlátozódott.

Önkéntelenül fölmerülhet bennünk a gondolat: vajon milyen műzene teremhetett volna e – mondhatjuk – kivételesen gazdag hangszeres (tánc-)zenei közkincs talaján békésebb, elnyomástól mentes századokban?

Ma már láthatjuk, el nem veszett e zenei kincs. Néphagyományunk táncmuzsikaként őrizte meg a XVII. – XVIII. században is már lejegyzett magyar táncdallamok jelentős részét.

Műsorával a Jánosi Együttes arra vállalkozik, hogy egyrészt a régi magyar kéziratos gyűjtemények, dallamanyagának segítségével, másrészt a XVII. – XVIII. század zenei világába gyökerező népi táncdallamok felhasználásával megidézi a meg nem született XVII. – XVIII. századi magyar műzenét. A hangversenyen megszólaló zenei összeállítások hangszerelése a korabeli zeneművek hangzásvilágát követi.

Szervező: MMA Népművészeti Tagozata

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes, online regisztrációhoz kötött.

További információ

Helyszín

Sinkovits Imre Kamaraszínpad A Pesti Vigadó IV. emeletén található Sinkovits Imre Kamaraszínpad színpadi produkciók megrendezésére szolgál. bővebben a helyszínről