Koncert 2022.11.06. 19:00
Balassa-Soproni emlékest

Jegyárak

Ingyenes, regisztrációhoz kötött

A Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertje

Műsor:

SOPRONI József: Kommentárok egy Händel-témához

BALASSA Sándor: Hegedűverseny Op.3 (szólista Ábrahám Márta)

SOPRONI József: Oboaverseny (szólista Horváth Béla)

BALASSA Sándor: Hunok völgye Op.69.

 

Vezényel: ANTAL Mátyás

***

Soproni József: Kommentárok egy Händel témához

G.F Händel születésének 300. évfordulója évében, 1985-ben készült a nagyzenekarra hangszerelt variációs szerkezetű mű - egy karaktervariáció sorozat. Témája a h-moll Concerto grosso (Op.6.No.12.) Aria tétele. A szokással ellentétben a téma teljes alakja csak a kompozíció végén szólal meg- mintha összegezni kívánná az elmondott gondolatokat, "kommentárokat". Tizenegy nagy szakasz alkotja a folyamatos formai füzért. Az utolsóban hangzik fel a Händel-i téma, ehhez társul egy gyors coda, mely visszavezeti a hallgatót a XX. század világába.  A mű bőven él a szabad zenei asszociáció, a szembeállítás és a rejtett kontrapunktikus fogások lehetőségeivel.

Balassa Sándor: Hegedűverseny Op. 3

A mű 1964-65-ben íródott, diplomamunkának szánva. A háromtételes darab abban a kultúrpolitikai korszakban keletkezett, amikor a modernista hangvétel és stílus tiltva volt a Zeneakadémián. Néhány év elteltével a kritikai szemlélet hangja megváltozott. A bemutató szólistája 1965-ben Gyermán István volt, s a mű ajánlása is a kiváló hegedűművésznek szól.

Soproni József: Oboaverseny

A Budapesti Vonósok felkérésére 2001-ben készült el a Lencsés Lajos számára komponált Oboaverseny, amelynek bemutatójára 2003 nyarán a fertődi Esterházy kastélyban került sor. A három tételes mű formai elrendezése követi a hagyományokat. Az első tételben feltűnik az egyetlen alapgondolatot felhasználó, a szonátaforma súlyát és elemeit is hordozó variációs építkezés, az utolsóban ezt a rondó elv követése váltja fel. A középső, lassú tétel a meditáció útját járja.

Balassa Sándor: Hunok völgye (Val d’Anniviers) op.69

A szerző e szimfonikus költeményét Dr. Nemeskürty István felkérésére komponálta 1999-ben. A címben szereplő völgy a svájci Wallis kantonban található. Atilla hun fejedelem halála után a szétszóródott hadak egy csoportja e völgyben telepedett meg, új hazára lelve. Svájci túrája során látta a házakon a rovásírás jeleit, a temetői kereszteken a magyaros virág motívumokat. Antropológiai vizsgálatok megerősítették: a 4-5000 főnyi völgylakó a magyarság törzséből származó közös ősi kultúra nyomait őrző rokonunk. Millenniumra olyan művet szánt, amely kötődik az európai kultúrához, de a magyar történelemmel is szoros kapcsolatban van.

 

Szervező: Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft.

***

A koncert dirigensével és megálmodójával, Antal Mátyás karmesterrel Kalmár András beszélgetett a Kultúrpart Trend FM 94.2-n futó műsorában.

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről