Ismeretterjesztés 2024.02.16. 17:00
Finisszázs - Madách/Prága

Jegyárak

Ingyenes, regisztrációhoz kötött

A Prágai Quadriennálé a felvonulástól az önálló téralkotás művészete felé 1967-2023

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új kiállítása

A Prágai Quadriennálé (PQ) a színházi látványtervezés és színházépítészet nemzetközi seregszemléje, egyben a világ egyik legrangosabb képzőművészeti eseménye, mely ötvenhat éves múltra tekint vissza. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítása 1971-2023 közötti PQ anyagaiból ad válogatást. Madách Imre születésének 200. évfordulója kapcsán az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet – saját gyűjteményeinek felvételeiből, dokumentumaiból és fényképeiből – tizenöt monitoron kínál összeállítást. A két kiállításnak Mira János Jászai-díjas díszlettervező látványtervei adnak színházi keretet. Az installáció korábban a Nemzeti Színház előcsarnokában és a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban volt látható.

Vendégek: Molnár Zsuzsa díszlet-, és jelmeztervező, Mira János Jászai Mari-díjas díszlettervező, Székely László Kossuth- és Jászai Mar-díjas díszlettervező, a Nemzet Művésze. A díszlettervezőkkel Bodolay Géza színházrendező, az OSZMI igazgatója beszélget.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Szervező: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

A kiállítás az MMA támogatásával jött létre.

Helyszín

Vigadó Galéria VI. emeleti kiállítóterem A 260 m2-es kiállítótér az épület korábban kihasználatlan padlásának terében, a 2014-es felújítás során született meg. bővebben a helyszínről