Ismeretterjesztés 2024.10.31. 10:00
HARANGOZÓ 50

Jegyárak

Ingyenes, regisztrációhoz kötött

Megemlékező konferencia Harangozó Gyula halálának 50. évfordulóján

2024. október 31-én a Pesti Vigadóban, az MMA székházában kerül megrendezésre a Harangozó 50 konferencia, amelyet Harangozó Gyula halálának 50. évfordulója alkalmából szerveznek.

50 éve hunyt el Harangozó Gyula, a magyar balettművészet kiemelkedő alakja, aki a két világháború közötti és a második világháború utáni időszakban megalapozta a magyar balettművészetet. Tizenévesen már az Operaházban táncolt, autodidakta módon sajátította el a balettművészet alapjait. Tehetségével 1928-ban keltette fel Albert Gaubier balettmester figyelmét, aki szerepet ajánlott neki A háromszögletű kalap című produkcióban. A fiatalember színpadi játékával és szerepformálásával azonnal elnyerte a közönség szeretetét és az Operaház magántáncosává vált. Első koreográfiája 1936-ban a Csárdajelenet című egyfelvonásos volt. 1950 és 1960 között az Operaház balett-társulatának igazgatójaként tevékenykedett. Legjelentősebb koreográfiái között tartjuk számon A csodálatos mandarint, a Térzenét és a Coppéliát. Harangozó Gyula 1951-ben a Magyar Népköztársaság Kiváló Művésze díjban, 1956-ban pedig Kossuth-díjban részesült. Életműve a zeneművészet és a balett egymást erősítő kapcsolatának egyik csúcsa Magyarországon, és nemzetközileg is rendkívüli jelentőséggel bír. Harangozó egyedi stílusa, amely orosz és nyugati mintákat implementált, számos színházelméleti és művészetelméleti kérdés tudományos vizsgálatára ad alkalmat.

Az október 31-én megvalósuló konferencia két fő témakörre, Bartók Béla A csodálatos mandarin című darabjának táncszínházi színrevitelére és Leonyid Mjaszin karaktertánc-felfogásának a magyar táncművészetbe történő átültetésére fókuszál. A Magyar Állami Operaház az emlékévben több alkalommal műsorra tűzi a Coppéliát, így a rendezvényen részt vevők Harangozó Gyula festményein és koreográfusi rajzain kívül a Coppélia táncjáték részleteit is megtekinthetik élőben.

Az esemény nemcsak Harangozó Gyula kivételes életművének állít emléket, hanem a magyar balett történetének is fontos mérföldköve. A konferencia a Magyar Művészeti Akadémia, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet, a Magyar Táncművészek Szövetsége, a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány, a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék szervezésében valósul meg.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet honlapján legkésőbb 2024. október 29. 16.00 óráig lehetséges.

Szervező: MMA MMKI

Helyszín

Sinkovits Imre Kamaraszínpad A Pesti Vigadó IV. emeletén található Sinkovits Imre Kamaraszínpad színpadi produkciók megrendezésére szolgál. bővebben a helyszínről