Koncert 2020.12.02. 19:30
Kelet meséi

Jegyárak

3.500 Ft, 4.000 Ft

Elmarad! 

További információkért és a jegyvisszaváltással kapcsolatos hírekért kérjük, keresse fel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar weboldalát.

Pászti bérlet / 2

A történet az angol Thomas Moore Lalla Rookh című, 1817-ben megjelent mesegyűjteményének egyik költeményére épül, az Ezeregyéjszaka meseszövéséhez hasonló formában. Egy kitaszított és bűnbánó angyal, a péri áll bebocsátásra várva az éden kapuja előtt. A bejutás feltétele, hogy az ég számára legkedvesebb ajándékot hozza el. Egy hazájáért küzdő katona utolsó csepp vére, egy szerelmes asszony utolsó lehelete sem elegendő, de végül elhozzák a megváltást az őszinte megbánás könnyei.

Az egzotikum iránt vonzódó Schumann a történet feldolgozása során nem a cselekményes megoldást választotta. A komponista a lelkiállapotok ábrázolásának mestere, a műben megtalálhatjuk dalai, szimfóniái, kórusművei, sőt vonós kamarazenéje reminiszcenciáit, azzal a sűrű, mégis áttetsző faktúrával, mely oly egyedien jellemző rá a romantika alkotói között.

Közreműködik:

Kolonits Klára - szoprán

Szalai Ágnes - szoprán

Schöck Atala - alt

Brickner Szabolcs - tenor

Kovács István - basszus

Nemzeti Énekkar - Karigazgató: Somos Csaba

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Vezényel: Attilio Tomasello

„Múlt pénteken befejeztem Az éden és périt, legnagyobb és – remélem – legjobb művemet. Hálatelt szívvel gondolok az égre, amely erőimet, míg dolgoztam, ily éberen tartotta. […] A péri történetét már bizonyára elmeséltem neked, ha nem, úgy igyekezz azt megszerezni: szinte zenére született, alapgondolata oly költői és oly tiszta, hogy teljesen elragadott” – írta Robert Schumann 1843 nyarán egyik barátjának. És valóban, a zeneirodalom különös csodája, megismételhetetlen kuriózuma a még ugyanazon évben bemutatott alkotás. A műfaja is szokatlan, idill-oratórium, melyben szinte egyedüli követője Haydn remekművének, az Évszakoknak. Világi oratórium, lírai megközelítésben, s a tárgya is látszólag mindennapi: a boldogságkeresés. Szervező: Nemzeti Filharmonikusok

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről