Koncert 2022.12.11. 19:30
Kerek születésnaposok tiszteletére rendezett hangverseny

Jegyárak

Ingyenes, regisztrációhoz kötött

A Cantemus Vegyeskar és meglepetésvendégek hangversenye

A Cantemus Vegyeskar fennállásának két évtizede alatt, Magyarország Nemzeti Együtteseként nemcsak a hazai, de a nemzetközi zenei életnek is meghatározó részévé vált. Számos nemzetközi versenygyőzelmét követően Nyíregyháza városa intézményes formát adott a működéséhez, mely nagyban segítette az egyre szaporodó felkéréseknek való megfelelést. Mára a kórus tagsága félhivatásos státuszban látja el feladatát, és teljesíti azt a missziós tevékenységet, melynek célja az európai énekkari kultúra ezeréves hagyományainak életben tartása, és a magyar kórusmuzsika terjesztése a nagyvilágban.

A Cantemus Vegyeskart a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolából elszármazott öregdiákok éneklési vágya hozta létre 1998-ban. A gyermekként Szabó Dénes kezei között felnevelkedett énekesek, a Cantemus Gyermekkarban szerezték meg azt a kodályi zenepedagógia alapján nyugvó kivételes tudást, mely a közös éneklés művészi magaslatainak alapját képezik. A közös gyökerek, az egységes hangképzés és intonációs hagyományok olyan hasonlíthatatlan énekkari hangzást eredményeznek, mely valóban a világ élvonalába emelte az egyébként amatőr énekesekből álló együttest. Az énekkar zenei érzéke, technikai tudása, igényes repertoárja nemzetközi versenyek dobogós helyeit, első díjait és nagydíjait eredményezte a legrangosabb megmérettetéseken (Budapest, Debrecen, Arezzo, Tolosa, Gorizia, Torrevieja, Cantonigros). Az Európa-szerte egyre gyarapodó koncertfelkérések mellett Távol-Keleten (Hong Kong, Kína, Tajvan, Japán) is megnőtt a kereslet a Cantemus hangversenyeire, és évről évre gyarapszik az oratorikus felkérések száma is Magyarország vezető zenekarai részéről (Budapesti Fesztiválzenekar, Budafoki Dohnányi Zenekar, Liszt Ferenc Kamarazenekar, stb.).

A Kórus repertoárján az a capella kórusirodalom legszélesebb skálája megtalálható a reneszánsz madrigálok, misék és motetták (pl.: Palestrina, Tallis, Gesualdo, Gabrieli, stb.) világától, a mai modern zeneszerzők (pl.: Busto, Arvo Part, Lauridsen, Orbán, Kocsár, Gyöngyösi, stb.) darabjain keresztül, egészen a könnyűzenei feldolgozásokig (Beatles, Abba, stb.).

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Meghívó

Bővebben az MMA honlapján.

 

Szervező: MMA Zeneművészeti Tagozat

***

Tóth Péterrel, az MMA Zeneművészeti Tagozatának vezetőjével Kalmár András beszélgetett a Kultúrpart Trend FM 94.2-n hallható műsorában. 

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről