Kiállítás 2022.02.22. - 2022.04.24.
Kinek a pokla ma Dante Pokla?

Jegyárak

800 Ft

Baksai József, Gaál József, Szurcsik József festményei és Lovas Ilona videómunkája

Az eredetileg 2021 őszén a Római Magyar Akadémián, Dante halálának hétszázadik évfordulójáról megemlékező, olasz országos rendezvénysorozat részét képező kiállítás az MMA négy művészétől válogat olyan munkákat, amelyek a legnagyobb olasz költő leghíresebb művével, az Isteni színjátékkal, annak is Pokol énekével erős szellemi-művészi rokonságot mutatnak. Nem Dante-illusztrációkról, nem Dante teológiai poklát megjelenítő képekről van tehát szó, hanem a XX-XXI. századi ember földi poklának művészi feldolgozásáról.  

Sturcz János pontosan fogalmaz a kiállítás katalógusához írott tanulmányában:

„Míg Gaál József ikonográfiájának fókuszában a(z állati-emberi) test és a tűz, Szurcsik Józsefében a fal és a fej, az épületbe zárt, épülettel egybenőtt arcprofil embléma, újabban pedig a táj és a kurosz-kiber figura, Baksai Józseféban a testfragmentumok és a szimbolikus tárgyak állnak. /…/ Lovas Ilona videó munkájában a vizuális ima annak a belátását is hordozza, hogy a szétesésen, a poklon, az örök kárhozaton felülemelkedni az ember önmagában képtelen, szüksége van Isten segítségére, s ez az, amit Lovas imájában kér. Lelki poklunk legmélyebb bugyraiba szállnak alá a kiállító művészek, pontosan azért, hogy a szellem fényével győzzék le az anyagit, a bűnt, az emberben ott lévő állatit, s a legsötétebb éjszakán átjutva jussanak el a fényhez. Ezért is kerülhettek egy Dante-emlékkiállításba.”

 

Kurátor: Sulyok Miklós

Szervező: MMAT Nemzetközi és Határon Túli Főosztály 

Kiemelt kép - Baksai József: Vita contemplativa, 2005 100x200cm olaj, vászon

***

Tárlatvezetések:

2022.03.29.  17:00 

2022.04.08.  17:00 

***

Sulyok Miklós kurátorral a Kinek a pokla Dante pokla? című kiállítás kapcsán, a Kultúrpart Trend FM 94.2-n hallható adásában, Kalmár András beszélgetett.

***

VÁLTSON ÉVES KIÁLLÍTÁSBÉRLETET! 

A kártya egy egész éven át élményekkel ajándékozza meg tulajdonosát! A Pesti Vigadó éves kiállításbérlete korlátlan számú belépést biztosít az aktuálisan látogatható valamennyi kiállításra és a teljes műemléki épület látogatható tereibe. 

Helyszín

Vigadó Galéria V. emeleti kiállítóterem A Vigadó Galéria V. emeleti kiállítóterme a tetőtér 2014-es beépítésével jött létre. bővebben a helyszínről