Koncert 2021.02.18. 19:30
Kovács | Online közvetítés

Nemzeti Filharmonikus Zenekar | Lukács bérlet

A koncert díjmentesen megtekinthető. A videó linkje az esemény napján kerül fel erre az oldalra.

Műsor:

Liszt Ferenc: Tasso I. (Esz-dúr) zongoraverseny

szünet

Goldmark Károly: Falusi lakodalom – szimfónia, op. 26


Közreműködik:

Balogh Ádám - zongora

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Kovács János

1849-ben Weimar Goethe születésének századik évfordulóját ünnepelte. Műsorra tűzték a költő Torquato Tasso című drámáját, amelyhez Liszt Ferenctől rendeltek nyitányt. Ihlető forrásul azonban nem a Goethe-dráma szolgált számára, hanem Byron Tasso panasza című költeménye, amely az önkény által elnyomott költő képét rajzolja meg. A mű alapmotívumát Liszt egy velencei útja során jegyezte le, mikor meghallotta, ahogy a gondolások Tasso A megszabadított Jeruzsálemének első sorait éneklik. A nyitányból egy quasi Menuetto középrész beillesztésével 1854-ben készült el a szimfonikus költemény. A komponista Byronon is túllép, hiszen a halála után Rómában megdicsőülő költő képével fejezi be alkotását.

A Falusi lakodalom, Goldmark Károly öttételes első szimfóniája a Berlioz és Liszt nevével fémjelzett programszimfónia és szimfonikus költemény szellemében fogant. Az 1875-ben komponált művet egy évvel később Richter János mutatta be Bécsben. Brahms így vélekedett róla: „Ez az ön legjobb darabja, amit eddig alkotott. Tiszta és hibátlan, olyan, mint a Jupiter fejéből teljes fegyverzetében kipattanó Minerva.”

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről