Ismeretterjesztés 2023.10.06. 17:00
Kurátori tárlatvezetés

Jegyárak

Ingyenes, regisztrációhoz kötött

A Lélekjelenlét című kiállítás kísérőrendezvénye

Sulyok Miklós művészettörténész, Rudolf Mihály és útitársai kiállításának kurátora bemutatja a Pesti Vigadó földszinti és alsó szinti kiállítótermében látható tárlatot.

Rudolf Mihály életmű kiállításának középpontjában a lélek, a közösség és a szakralitás áll. Azért szerepelnek az építész "útitársai", azaz mesterei, mindenkori munkatársai és társalkotói a kiállítás bejáratánál, mert fontos számára a kollégák közössége. A szakralitás szerepét a kiállítási installáció, a templom alaprajzi formája és az apszis jelzi. De még többet mond el Rudolf Mihály építészetfelfogásáról a kiállítás címe: Lélekjelenlét. Ez a többlet pedig a lélek jelenléte az építés folyamatában. Tehát látszólag nem építészeti fogalmak jellemzik az ő életmű kiállítását, mert az a szándéka, hogy rámutasson: az építészet és az építés az ember életének szervező ereje, létezésének egyik célja, ezért ő az emberi, társadalmi és kulturális szempontokat tartja a legfontosabbnak.

/Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA rendes tagja/

A kiállítás részeként összesen 100 tabló és több makett látható, melyek közül a bevezető 4 tabló bemutatja a kiállító építész mestereinek, tanárainak és a Miskolci Építész Műhely csoportjának egy-egy emblematikus épületét. A munkák némelyikénél restaurátor, képző- és iparművészek tervei, tárgyai és alkotásai egészítik ki az építész tablókat és maketteket.

A tárlatvezetés időtartama: 50-60 perc.

A rendezvényen előzetes regisztrációval lehet részt venni.

Szervező: Pesti Vigadó Nonprofit Kft.

Helyszín

Vigadó Galéria - Földszint A Pesti Vigadó földszinti kiállítótere a Vigadó Galéria eredeti otthona. bővebben a helyszínről