Koncert 2020.12.08. 19:30
Liszt: Krisztus | Karácsonyi oratórium

Jegyárak

3.000 Ft

Elmarad!

A Magyar Rádió Énekkarának jubileumi Liszt-ciklusa 1. rész

A Magyar Rádió Énekkara jubileumi Liszt-ciklusának tételeit az aktuális időszakokra (karácsony, vízkereszt, húsvét) időzítettük, és a hangversenyek vezénylésére a kórus korábbi vezető karnagyait kértük föl. A ma estet Strausz Kálmán vezényli, aki 1992 és 2008 között irányította a Magyar Rádió Énekkarát.  

Műsor:

LISZT: Krisztus – Első rész, Karácsonyi oratórium

Vezényel: Strausz Kálmán

Közreműködik:

A Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara

Fodor Beatrix, Szerekován János - ének

A fiatal Liszt már 1834-ben határozott véleményt fogalmazott meg a jövő egyházzenéjével kapcsolatban. „Mint egykor, sőt, még inkább, a zenének egyre erőteljesebben a Nép és az Isten felé kell fordulnia, az egyiket a másik felé kell közvetítenie, tegye jobbá, nemesebbé, vigasztalja meg az embereket, áldja és dicsőítse az Istent. Ahhoz, hogy ezt elérjük, új zenét kell alkotnunk. Legyen ez a zene lényegét tekintve vallásos, erőteljes és hatásos, e zene, amelyet jobb kifejezés híján ’humanitáriusnak’ nevezhetünk el, kolosszális arányokban egyesíti majd a Színházat és a Templomot. Egyszerre lesz drámai és áhítatos, pompás és egyszerű, patetikus és ünnepélyes, tüzes és féktelen, viharos és nyugodt, derűs és gyöngéd.” A három évtizeddel később befejezett Krisztus oratóriumban Liszt e régi törekvését megalkuvások nélkül tudta megvalósítani.

Szervező: Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről