Koncert 2020.09.04. 19:30
Madarász 70 | Vezényel: Vajda Gergely

Jegyárak

3.500 Ft, 4.000 Ft

Bérleten kívüli hangverseny - Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Műsor:

Madarász Iván: RAP-petíció

Szélpál Szilveszter rap

Madarász Iván: Episodi concertanti – III. fuvolaverseny

Wendler Enikő fuvola

***

Madarász Iván: Lót

Szegedi Csaba - Lót

Meláth Andrea - Lótné

Szabóki Tünde - Lót 1. lánya

Létay Kiss Gabriella - Lót 2. lánya

Kiss B. Atilla - 1. angyal

Boncsér Gergely - 2. angyal

Kovács István - Árus

Viszló István - Zsebtolvaj

Dékán Jenő - Homoszexuális

Bakos Kornélia - Prostituált

Káldi-Kiss András - Koldus


A Magyar Állami Operaház Gyermekkórusa (karigazgató: Hajzer Nikolett)

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Vajda Gergely

A Madarász Iván muzsikájának szentelt est első darabja – a RAP-petíció – igazi határátlépés a klasszikus zenétől távoli rap világába – mind a komponista, mind a fiatal bariton, Szélpál Szilveszter számára, aki a Szegedi Nemzeti Színházban opera- és operettszerepekben lép fel.

A zeneszerző eddigi munkásságában kitüntetett hely illeti meg a fuvolát, hiszen ez a hangszer az egyetlen, amelyre három versenyművet is komponált. Az Episodi concertanti, vagyis a III. fuvolaverseny fontos mérföldkő azon az úton, amelynek korábbi állomásai a Flautiáda és a Concerto F(L)A. Csengery Kristóf így ír a koncert nyitószámáról: „A főszerep a fuvoláé, amelynek szólama mindjárt a mű elején hosszú hangokkal, frullatókkal, crescendókkal, gyors gesztikuláló szakaszokkal, majd tartott hangokon végrehajtott glissandókkal jelzi, hogy Madarász a hangszeres írásmódban az elmúlt évtizedek összes innovációját kamatoztatja.” A kompozíció különlegessége, hogy a fuvola három jól elkülönülő szakaszban kamarazenei betétként előbb az oboával, majd a trombitával, végezetül a szólóhegedűvel játszik duettet. A darab lassú, poétikus résszel ér véget.

A koncert második felében a Lót című opera csendül fel, amely 1985-ben született a Magyar Televízió felkérésére, Karel Čapek novellája nyomán. A bibliai történettől eltérően Lót, miután megmenekítette családját, visszamegy Szodomába, hogy osztozzon a többiek sorsában. A zene lüktetésének fő éltető eleme a repetíció. Drámai kórusok váltakoznak megrázó erejű szólórészekkel. A címszerepben a kiváló lírai baritont, Szegedi Csabát hallhatjuk.

Vajda Gergely 1973-ban született karmester, zeneszerző, klarinétművész. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte. 2011-től 2014-ig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első karmestere, majd első vendégkarmestere. 2011-től a Huntsville-i Szimfonikusok zeneigazgatója, 2018 óta az UMZE Kamaraegyüttes művészeti vezetője, az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány programigazgatója. Pozíciói mellett számos nemzetközi együttes, zenekar és operaház visszatérő vendég-dirigense.

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről