Koncert 2020.02.06. 19:30
Magyar Kincsek II.: Liszt, Bartók, Szokolay, Faragó

Jegyárak

2.300 Ft; 3.400 Ft

Concerto Budapest & Rácz Zoltán & Miranda Liu (hegedű) - A magyar zeneirodalom jószerint kimeríthetetlen gazdagságát, klasszikussá nemesült és kortárs, jól ismert és felfedezésre vagy épp újrafelfedezésre váró értékeit mutatja fel ez a bérlet, amelynek négy hangversenye immár hagyományosan a Pesti Vigadóban talál majd méltó otthonra. 

A 19. század közepétől 1990-ig ível a Rácz Zoltán által szavatolt igényességű koncert programja, amelynek első száma egy diplomamunka: Szokolay Sándor ugyanis 1957-ben a Hegedűversenyével diplomázott. A Szokolay legelső zeneszerzői korszakának lezárultát reprezentáló versenymű szólistája a zenekar sokszoros versenygyőztes, fiatal koncertmestere, Miranda Liu lesz. A koncert következő száma a múlt század nagy magyar hegedűsét, Szigeti Józsefet idézi meg, hiszen Bartók neki ajánlotta I. rapszódiáját, amelynek zenei anyagában tordai és temesi gyűjtésű táncdallam egyaránt ott rejlik. Faragó Béla éppen harminc esztendeje komponált Janus Pannonius-kantátájának nyomában azután Liszt Ferenc I. Mefisztó keringője újra csak egy hegedűs alakját körvonalazza majd. Igaz, ez a boszorkányos hegedűs maga az ördög lesz: a zeneszerző képzeletét alkotásra sarkalló Nikolaus Lenau Faustja ugyanis épp a boszorkányos hegedűs képében megjelenő Mefisztó közreműködésével készül elcsábítani egy menyecskét.

Műsor:

Szokolay Sándor: Hegedűverseny, op. 15

Bartók Béla: I. rapszódia hegedűre és zenekarra, BB 94b

szünet

Faragó Béla: Búcsú Váradtól – Kantáta Janus Pannonius verseire

Liszt Ferenc: I. Mefisztó-keringő
 

Közreműködik:

Miranda Liu - hegedű

Váradi Zita - szoprán

Németh Judit - mezzoszoprán

Jekl László - basszus

Lukáts Andor színművész

Szent Efrém Kórus (művészeti vezető Bubnó Tamás)

Concerto Budapest

Vezényel: Rácz Zoltán

Szervező: Concerto Budapest

Bérlet: 7.000 Ft; 9.900 Ft

Bérletvásárlás

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről