Teátrum 2022.05.07. 13:30
Magyar Táncház

Jegyárak

Ingyenes, regisztráció nélküli részvétel

A Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes előadása

A Budapest Főváros Bartók Táncegyüttest Timár Sándor, Kossuth-díjas koreográfus és táncpedagógus alapította 1958-ban. A Táncegyüttes megalakulása óta meghatározó szereplője a hazai néptánc mozgalomnak, rendszeresen sikeresen vesz részt a szakmai megmérettetéseken, versenyeken. Az együttes fő céljának tekinti a néptánc anyanyelvi szintű elsajátítását és autentikus módon való színpadra állítását. Az elmúlt években Sánta Gergő és Sánta-Bíró Anna művészeti vezetők nagy hangsúlyt fektettek az utánpótlás nevelésére és a gyerekcsoportok működtetésére, így mintegy 160 tagra bővült a Bartók Műhely létszáma a 3 éves korosztálytól a felnőtt korcsoportokig. Utánpótlás csoportjaikban táncpedagógus szakemberek foglalkoznak korosztályhoz mérten a gyerekekkel, ahol a tánctudás bővítése mellett fontosnak tarják a nevelést és a közösségépítést. Mára már összesen hét csoport - Első Ábránd, Második Ábránd, Kalamajkó, Kékszakáll, Mandarin, Fából faragott és a Bartók Táncegyüttes - alkotja a Bartók Táncműhelyt.

Sánta Gergő és Sánta-Bíró Anna művészeti vezetők elengedhetetlennek tartják a személyes találkozásokat és élményeket. Gondolataik:

„A Bartók Együttes vezetése egy megtisztelő feladat számunkra, hiszen ez az amatőr mozgalom egyik meghatározó együttese. Szakmai munkánkat az autentikus folklór mély ismerete, a táncosok magas tánctechnikai fejlesztése, folklór és táncszínházi darabok készítése jellemzi, melynek alapja minden esetben a tiszta forrás. A közösségünk ereje és összetartása meghatározza az együttest, ez egy olyan kapocs, ami eggyé kovácsol mindnyájunkat. Célunk, hogy táncosainkkal bármerre járjunk, méltón képviseljük a Bartók nevet.”

 

A többszörösen örökösen kiválóra minősült Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes és utánpótlásának célja, a magyar nyelvterület tánckultúrájának megismerése a magyar néptánckincs megőrzése, népszerűsítése és magas színvonalú, hiteles bemutatása.

A Magyar Táncház a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttessel című program a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes és utánpótlás csoportjainak, a Mandarin Tánccsoportnak, valamint a Kékszakáll Tánccsoportnak a műsora. A bemutató során autentikus néptánc koreográfiákat láthatóak a Kárpát-medence magyar lakta területeinek színes és széles spektrumából. A koreográfiák között pedig táncház ad lehetőséget a nézők számára a tánclépések elsajátítására.

 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a program az eredetileg tervezetthez képest 30 perccel korábban, 13.30-kor kezdődik és 15.30-ig tart!

 

Szervező: Pesti Vigadó Nonprofit Kft.

***

A Pesti Vigadó épülete a IX. Nyitott Ház alkalmából egész nap ingyenesen, előzetes regisztráció nélkül látogatható, termei és kiállításai térítésmentesen tekinthetőek meg. INGYENES programok egész napon át!

***

IX. NYITOTT HÁZ | 2022. MÁJUS 7-ÉN!

Helyszín

Északi terem A Pesti Vigadó II. emeletén található Északi terem kiváló helyszínt biztosít kisebb koncertek, kulturális események, konferenciák, könyvbemutatók, sajtótájékoztatók, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről