Koncert 2018.04.07. 19:30
A Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje

Jegyárak

3.000 Ft; 4.000 Ft

Mozart | Händel

Mozart: Fuvola-hárfa verseny K.299

Händel: Utrechti Te Deum és Jubilate

Mozart 1778-ban, Párizsban írta versenyművét fuvolára és hárfára. Pártfogója, Grimm báró közbenjárása nyomán Guines herceg házában fogadta a fiatal muzsikust, aki levelében elragadtatással ír arról, hogy milyen hasonlíthatatlanul szépen fuvolázott a herceg, leánya pedig milyen nagyszerűen hárfázott. A látogatás azzal végződött, hogy a herceg versenyművet rendelt Mozartnál a maga és leánya számára.

A mű könnyed, elegáns társasági muzsika. A két szólóhangszer közül a hárfa az, amely tematikus anyagában a formaképző elemekhez kötődik, a fuvola viszont merészebben hoz újat. Igen érdekes a zárótétel megoldása, ennek során megismerjük azt az – olasz eredetű, franciás gavotte-ritmusban feldolgozott – témát, amelyet évek múlva a Kis éji zene románcában fogalmazott meg végleges alakjában. Mai esténken a fuvola és a hárfa szólam zenekarunk két muzsikusa, Bene Hajnalka és Roskó Bernadett tolmácsolásában fog megszólalni.

Händel az Utrechti Te Deum és Jubilate című művét az 1713-as Utrechti béke megünneplésére komponálta. Ez volt első megbízatása a brit királyi családtól, ami megalapozta karrierjét Londonban, és ez volt első angol nyelvű vallásos műve is. A darab szerkezetében a szerző Purcell 1694-es Te Deum és Jubilatéjának modelljét követte. A darab két liturgikus szöveget vesz alapul: Milánói Szent Ambrus és Szent Ágoston Himnuszát (Te Deum laudamus) és a 100. zsoltárt (Ujjongjatok az Úrnak, mind, országok / Jubilate Deo omnis terra / O be joyful in the Lord, all ye lands), mely az anglikán liturgia reggeli imája. A zeneművet először egy nyilvános főpróba keretében hallhatta a nagyközönség, a hivatalos bemutatót a fárasztó és hosszadalmas béketárgyalások lezárását követően tartották egy ünnepi hálaadó istentisztelet keretében, 1713. július 7-én.

Bene Hajnalka - fuvola

Roskó Bernadett - hárfa

Csereklyei Andrea - szoprán

Megyesi Schwartz Lúcia - alt

Gavodi Zoltán - kontratenor

Szerekován János - tenor

Kocsis-Holper Zoltán - basszus

Budapesti Akadémiai Kórustársaság

Vezényel: Hollerung Gábor

 JEGYVÁSÁRLÁS 

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről