Koncert 2022.10.21. 19:30
Rajkó Zenekar 70

Jegyárak

4.500 Ft, 5.900 Ft

Jubileumi koncert

A 70 éve, 1952-ben alapított Rajkó Zenekar számos díj, kitüntetés és cím büszke birtokosa, legutóbb pedig különösen értékes elismerésben részesült, amikor a roma fiatalok zenei képzését célzó speciális oktatási programja, a Rajkó-módszer bekerült a szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló programok és tevékenységek nemzeti nyilvántartásába. Mi sem természetesebb, mint hogy a zenekar a magyar kultúra nagykövete.

A Rajkó repertoárján a hagyományos kávéházi cigányzene mellett megtalálható az operett, a népzene és klasszikus mesterek kompozíciói, különösen ha ez utóbbiak valamilyen módon kapcsolódnak a cigányzene tradíciójához – így vált Liszt Ferenc muzsikája is e repertoár szerves és fontos részévé. A jubileumi koncerten a zongoraművész Balázs Jánossal kiegészülve Liszt nagyszabású rapszódiája, a Magyar fantázia szólal meg „Rajkó-stílusban”, Lisztes Jenő cimbalmosi virtuozitását szintén egy Liszt-darabban csodálhatjuk meg, míg Sarasate nevezetes darabja pedig a nagyszerű Lendvay József szólójával hangzik fel.

Műsor:

ROSSINI: A sevillai borbély – részlet

LISZT: 2. magyar rapszódia

BIZET: Carmen – részlet

BALOGH László: Variációk egy témára

SARASATE: Zigeunerweisen (Cigányosan)

LISZT: Magyar fantázia

FARKAS: Koronációs verbunk

MONTI: Csárdás

FARKAS: Cigányfantázia

REMÉNYI–FARKAS: Repülj, fecském

MÉSZÁROS–BERZSENYI: Tapsos tánc

KODÁLY: Kállai kettős

 

Közreműködik: 

LENDVAY József – hegedű

BALÁZS János – zongora

LISZTES Jenő – cimbalom

Rajkó Zenekar (igazgató: GERENDÁSI István)

Budafoki Dohnányi Zenekar

Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: BALASSA Ildikó)

A Rajkó Művészegyüttes Tánckara

Sziráky Tímea Dance Company

 

Vezényel: WERNER Gábor

 

Szervező: Müpa

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről