Koncert 2024.03.03. 17:00
Téli bérlet 3

Jegyárak

3.500 Ft, 4.000 Ft, 5.000 Ft

Szent István Filharmonikusok

Az est során Franz Schubert, Liszt Ferenc és Szergej Rachmaninov művei csendülnek fel.

Liszt Ferenc Les Préludes (Az előjátékok) című szimfonikus költeménye és Rachmaninov II. zongoraversenye nemcsak a koncerttermekben hallható gyakran, de a bennük lévő csodás dallamok játékfilmek kísérő zenéjeként is.

Schubert: Pásztor a sziklán című művének szövegét részben Wilhelm Müller: Der Berghirt című verséből kölcsönözte, attól a költőtől, akinek verseire a híres Téli utazás című dalciklusát is komponálta. A Pásztor a sziklán a hegyi élet szépségéről és magányáról szól. Az énekhang mellett visszhangként felcsendülő szóló klarinétot hallunk Schubert utolsó művében.

A Rajna parti szikla ihlette Heine versét. A költemény valójában ballada. Egy furcsa, szomorú hangulat mélyéről idézi fel a költő a Loreley-legendát. Loreley tündér a Rajna egy kiemelkedő szikláján ül, gyönyörű haját fésüli, énekével elbűvöli a hajósokat, mint egykor a szirének a görögöket. Azok elvesztik fejüket, a folyó veszélyes örvényei elsodorják őket. A régi rege Lisztet dal írására inspirálta.

A XX. század elején Rachmaninov orosz pianista világszerte feltűnést keltett tüzesen romantikus, fantáziagazdag, rendkívüli felkészültségű zongorajátékával, majd azzal, hogy – Tanyejev és Arenszkij tanítványa – nemcsak zseniális előadó, hanem egyéni hangú komponista is. Szimfonikus művei közül gyorsan a legnépszerűbb lett az 1901-ben keletkezett II., c-moll zongoraverseny, amely nemcsak az orosz népzenét, de az orosz lelkiséget is visszatükrözi. Ez a zongoraverseny megalapozta Rachmaninov világhírét.

 

Műsor:

Franz SCHUBERT: Nyitány olasz stílusban D.591

Franz SCHUBERT: Der Hirt auf dem Felsen D.965 (Carl Reinecke hangszerelése)

LISZT Ferenc: Die Lorelei

LISZT Ferenc: Les préludes – szimfonikus költemény

Szergej RACHMANINOV: II. zongoraverseny, c-moll, op. 18.

(I.Moderato; II. Adagio sostenuto; III. Allegro scherzando)

 

Közreműködik:

PATAK Zita - ének

LAJKÓ István - zongora

Vezényel: MÉNESI Gergely

 

Bővebb információ: Szent István Filharmonikusok

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről