Koncert 2019.11.12. 19:30
Török-magyar koncert

Jegyárak

INGYENES

A hangverseny a Magyar Művészeti Akadémia konferenciájának a záró része, amely tematikájában és tartalmában is szorosan kapcsolódik Bartók 1936-os törökországi útjához és a népzene helyéhez a 20. századi Magyarországon és Törökországban. (Fotó: Felvégi Andrea)

A hangversenyen a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában Ertüngealp Alpaslan vezényletével megismerhetünk két török 20. századi művet, melyek - hasonlóan Bartók és Kodály műveihez- népzenét és népdalokat dolgozzák fel a nyugati kultúra és a komolyzene szűrőjén keresztül, szimfonikus formátumban.

Tüzün „Anatóliai Ihletek” című művében Anatóliában napjainkig élő és felismerhető dallamok a 20. század eleji francia szimfonikus hagyomány mintájára kerülnek feldolgozásra. A 20. század egyik legközkedveltebb török komolyzenei alkotása, Erkin “Köcekce (köcsekcse)” című tánc szvitjében több török néptánc, hasonlóan Kodály Galántai Táncaira, egy tánc fűzérben csendül fel. A hangverseny másik két száma a 20. századi magyar zeneirodalom legismertebb és legnépszerűbb művei. Párhuzamokat és ellentéteket alkotva a két török művel, Bartók Román Néptáncai és Kodály Galántai Táncai a hangverseny kereteit alkotják, tisztelegve a népzene gyűjtés és az etnomuzikológia két óriása előtt.

A hangverseny a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány közreműködésével jött létre.

REGISZTRÁCIÓ OKTÓBER 15-ÉTŐL!

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről