Ismeretterjesztés 2024.06.12. 10:00
Van-e jövője a tanyának a mai Magyarországon?

Jegyárak

Ingyenes, regisztrációhoz kötött

Konferencia a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának szervezésében

Van-e jövője a tanyának a mai Magyarországon? A kérdésre ez a konferencia próbál rávilágítani. Május 10-én nyílt meg a III. Építőművészeti Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A szalon hívó szava a „HelyiÉrték”, amit sokféleképpen is lehet értelmezni, de a genius loci nélkül nem.

A „HelyiÉrték” a tájnak, az épített környezetnek, a minden emberi és természeti alkotás legmagasabb minőségű térben megjelenő formája. Az a településszerkezeti forma − amit egyszerűen a tanya szóval is jellemezhetünk − sajátosan és egyedileg tartozik a Kárpát-medencéhez, ezen belül is az Alföldhöz. De ide vehetjük a nyírségi bokortanyákat vagy az őrségi szeres településeket is. Nyilván azt nem lehet elvárni, hogy hirtelen megváltozzon a lakhatási elvárások és ezzel összefüggően egy nagymértékű életmódváltás. De azt látom, hogy a fiatalok egyre nagyobb százalékban hajlandók a saját jövőképükben változtatni a kialakult jelenlegi helyzeten. Ehhez adhat segítséget a tanyavilág átértékelése, újragondolása. Ehhez segítség kell, segíteni kell őket, a tapasztalatainkkal, emlékeinkkel, a történeteinkkel, egyszóval az élő múlttal a leendő jövőért.

Csernyus Lőrinc

Kós Károly- és Ybl Miklós-díjas építész, az MMA rendes tagja

 

***

A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött.

A programra regisztrálni ezen az oldalon keresztül lehet.

A konferencia menetrendjével kapcsolatban pontos információ az MMA honlapján található.

 

Szervező: Magyar Művészeti Akadémia

Helyszín

Makovecz terem A Pesti Vigadó IV. emeletén található Makovecz terem kisebb koncertek, kulturális események, konferenciák számára ideális választás. bővebben a helyszínről