Koncert 2023.04.07. 19:30
Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus

Jegyárak

5.500 Ft, 6.000 Ft

A Bartók Tavasz programja

Gottfried Heinrich Stölzel korának egyik legelismertebb, Johann Sebastian Bach által is nagyra tartott muzsikusa volt. 1727-ben komponált passiója – Jézus a jó pásztor, aki szenved és meghal az elveszett bárányokért – a műfaj egyik legnagyszabásúbb, legösszetettebb alkotása, mely közel három évszázadon át pihent előadatlanul. A zeneszerző kézírásával fennmaradt partitúrát egy berlini könyvtárban őrizték, ebből készített előadási anyagot Gyöngyösi Levente, a mű szövegét Illényi Péter és Mészáros Péter gondozta.

Stölzel így ír kompozíciója előszavában: „Az emberi nem e nagy barátja és legdrágább Megváltója tanítványai előtt szerette önmagát jó pásztorként megnevezni. Nemcsak az Újszövetség, hanem az Ószövetség könyvei is tele vannak ezzel a kedves metaforával. Sem a szándékom, sem a hely nem engedi meg, hogy itt hosszasan leírjam azt a gyengédséget, amellyel a hűséges pásztor szeretett nyája felé fordul…” A Jézus szenvedéstörténetét feldolgozó mű Vashegyi György és együttesei tolmácsolásában a koncertévad egyik legizgalmasabb előadásának ígérkezik.

Műsor:

STÖLZEL: Jesus, als der für das verlorene Schäflein leidend- und sterbende gute Hirte (1727)

 

Közreműködik:

Evangélista - MEGYESI Zoltán

Jézus - KOMÁROMI Márton

 

KOVÁCS Ágnes, SZUTRÉLY Katalin – szoprán

BALOGH Eszter – mezzoszoprán

BÁRÁNY Péter – kontratenor

NAJBAUER Lóránt – basszus

ORFEO ZENEKAR

PURCELL KÓRUS

Vezényel: VASHEGYI György

 

Bővebb információ az MMA oldalán

Kiemelt kép: Vashegyi György fotó: Kotschy Gábor

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről