Hírek

Kiállítások - Kisfilm Baráth Ferenc grafikusról
2020. 12. 05.
Kiállítások - Kisfilm Baráth Ferenc grafikusról
Kiállítások - Kisfilm Baráth Ferenc grafikusról

Baráth Ferenc Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, plakáttervező

A Trianoni békeszerződés 100. évfordulójának emlékére "Mert nem lehet feledni..." címmel mintegy félszáz képző- és iparművész alkotásait mutatja be az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozata. A tárlaton kiállító művészek közül az MMA többekről portréfilmet készített, köztük Baráth Ferenc Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, plakáttervezőről az MMA levelező tagjáról.

"...munkásságomban, sőt a mai napig is gondolkodásomban mindig próbálom úgy alkalmazni azokat a mélyebb, prózai, szellemi értékeket összehozni a képzőművészettel, tehát sokkal többet mondani a plakátművészetben is, mint kimondotttan csak vizuális érték. Az irodalom mindig indulópont volt mindenben."

- mesélte a művész.

„A plakát mint tiszta művészi produktum, fenntartás nélkül élvezhető és értelmezhető, illetve érzékelhető, akárcsak egy tájkép vagy portré." – Kassák ezzel a mondatával nem is sejtette, milyen nagy szolgálatot tesz a jövő plakátművészetéért, mert a plakát még mindig létezik és köszönjük, jól is érzi magát, csak kellően kell gondozni és ápolni.

Baráth Ferenc 1946-ban született Magyarkanizsán,  Jugoszláviában. Rajztanárnői ajánlás, biztatást követően felvételt nyert az újvidéki Képzőművészeti Középiskolába 1961-ban, s ezen évek alatt bekapcsolódott a Forum Kiadó, a vajdasági magyar kultúra székházának életébe. Az 1965-ben alapított Új Symposion életébe, rövid időn belül a lap grafikai szerkesztője lett. A részt vett 1973-ban a balatonboglári kápolnában a Vajdasági Magyar Művészetet bemutató tárlaton. Az Újvédiki Színháztól kapta az első felkérését színházi plakát tervezésére, amit a következő évtizedekben folyamatosan újabbak követtek, majd a Magyarok Világszövetsége felkérte az újonnan induló Világszövetség, valamint a Hitel irodalmi folyóirat grafikai szerkesztésére.

Tagja lett 1992-ben a Magyar Művészek Országos Szövetségének, a Szinnyei Merse Pál Társaságnak és a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének. Megkapta a Munkácsy Mihály-díjat 2000-ben, a Békéscsabai Grafikai Biennálé fődíját 2003-ban, majd a Művészeti Akadémia tervezőművészetért járó elismerését 2013-ban.

Forrás: https://mmakademia.hu

***

Kiállításokhoz kapcsolódó további tartalmaink:

LXXX - Csikszentmihályi Róbert szobrászművész kiállításának online megnyitója

Hangszerművészet a Kárpát-medencében

Kisfilm Árendás József plakátkiállításáról

Csurka Eszter: Trianon - A hónap műtárgya / december

"Mert nem lehet feledni"

Kisfilm Végh András kiállításáról

Jagicza Patrícia: Doppelgänger - A hónap műtárgya / november

Végh András: Hidak - A hónap műtárgya / október