Hírek

Korszakos koncert a zárt ajtók után
2020. 02. 18.
Korszakos koncert a zárt ajtók után
Korszakos koncert a zárt ajtók után

Érdekességek a Pesti Vigadó történetéből

Felbolydult Budapest élete 1875 márciusában, mivel nem kisebb világszenzációra készültek a Vigadóban, mint Liszt Ferenc és veje, Richard Wagner közös hangversenyére. A német zeneszerző az épülő beyreuthi színház számára gyűjtött, a Magyarországon igen népszerű Liszttel való közös fellépése pedig előre garantálta a tőke gyarapodását. A nagyfokú érdeklődést hűen tükrözik a korabeli lapok beszámolói, amelyek igen részletesen tárgyalták a főszereplők napi teendőit, programjait.

Wagner 1875. március 7-én, vasárnap, a bécsi vonattal 10 óra 10 perckor érkezett meg - neje Liszt Cosima, valamint az eléjük Esztergomig utazó Liszt Ferenc társaságában - a magyar fővárosba, ahol tisztelői már szép számmal várták. Az út fáradalmainak kipihenésére nem volt sok idő, hiszen közeledett a fellépés március 10-ei dátuma, így Wagner már érkezése napján, majd a következő napon is személyesen látogatott el az Astoria Szállóval szemben lévő Nemzeti Színház első emeleti termében zajló próbákra. A Budapesti Közlöny korabeli száma igen érdekes körülményt is megörökít:

„A hangversenyből mart. 9-én tartottak összpróbát a vigadóban, zárt ajtók mellett. A mester kimondta, hogy az ajtók kulcsait sorra szedi és zsebre dugja, míg a próba véget nem ér. A hangversenyre még kaphatók jegyek."

Mindennek oka az lehetett, hogy így lehetett garantálni a teljes titoktartást, a próbán való részvétellel ugyanis idő előtt nyilvánosságra kerülhettek volna a hangversenyen elhangzó darabok.

Wagner budapesti jelenlétének fontosságát mutatja az is, hogy a Nemzeti Színház március 9-én műsorra tűzte A bolygó hollandi című darabját, amelyet ezúttal a szerző jelenlétében adtak elő. A német művész az udvari páholy szomszédjában foglalt ekkor helyet Liszt Cosima, valamint egykori tanítványa, báró Maindorfné, született Nesselrode grófné társaságában. Lisztről is hírt ad a korszak krónikása, jelezve, egy darabig szintén jelen volt az előadáson.

A március 10-ei hangverseny minden várakozást felülmúlt. „Daczára a tulcsigázott helyáraknak olyroppant közönség tölté meg a redout termeit, minőt hangverseny alkalmával eddigelé még nem láttunk ott." – jegyzi meg a március 14-ei Vasárnapi Újság. S ha már jegyárak: a páholyok 50, a körszékek 20, a zártszékek 15 és 10 forintért leltek gazdára, miközben az évente 52 alkalommal megjelenő lap éves előfizetése 8 forint volt. Mindezek ellenére nem kis örömmel jegyezhette meg a korszak tudósítója, hogy „A bevételt 9000 frtra teszik, melyből csinos összeg jut a beyreuthi színház javára." Budapest ezzel a nem kis tétellel járult hozzá Wagner színházának megépítéséhez!

Szerző: Lesti Árpád

***

További Érdekességek a Pesti Vigadó történetéből:

Táncoló Macskák a Pesti Vigadóban

Budavár és a Vigadó 333 éves közös múltja

A félkarú óriás ébredése

A Redoute ágyúzása

Sakk és Vigadó

Különleges zenei csemegére ébredt Pest városa

A főpolgármester kigolyózása

„…önök felállottak; s én leborulok e nemzet nagysága előtt"