Teátrum 2023.03.05. 17:30
A.P. Csehov - Kiss Csaba: De mi lett a nővel?

Jegyárak

3.500 Ft

Férfimese - A Gyulai Várszínház előadása

SZÓ • SZÍN • JÁTÉK

A kerettörténet szerint valamikor a XIX. század végén három ágrólszakadt színész elindul a végtelen, forró országúton Bikulina bankár estélyére. Útközben egyikük történeteket, pletyka-ízű sztorikat mesél a társasági élet egyik mitikus nőjéről, a bankár unokahúgáról, Irináról. A különös dramaturgiájú történetben szerelmek és csalódások, kivégzések és foghúzások, öngyilkosságok és ellenvonatok kavarognak Irina Bikulina ártatlan, mégis felkavaróan buja, szenvedélyes alakja körül.

A történet örök – három férfi mesél egy nőről. Három férfi, három színész, három utazó. És egy látszólag soha véget nem érő utazás – ha úgy tetszik, az élet színpadán. Előadásunkban három, az élete zenitjén túl lévő erdélyi vándorszínész mesél, amelyben a nő az eltűnt ifjúságot, a régmúlt korokat és az emlékezés által szerzett boldogságot, a melankolikus és elégikus nyugalmat jelképezi. Mi az ami a három idős csepűrágót összetartja? Az emlékezés, az egymásnak mesélés gesztusa. Vagy a színház. Egy biztos: mindannyiunkban él egy Irinia. Egy nő, valami, akire vagy amire emlékezni szeretnénk, mert az emlékeink tartanak életben minket.

„Kibontakozik a finom líraiság, de a vaskos, vásári hangok is jobban érvényesülnek, komikus és tragikus felhangok előzékenyen egymásba olvadnak, a végletek erősítik egymást, már szárnyal a három színészlegenda. Kezdenek olyanok lenni, mint amikor egy remek próbán mindenki nekiszabadul, akár féktelenül marháskodik, de közben igen komoly dolgokról is szó van, és ezek is jobban kibontakoznak attól, hogy sikerült a béklyóktól megszabadulni.”

/Bóta Gábor beszámolója a De mi lett a nővel? című előadásról/

Az előadás hossza: 80 perc (szünet nélkül)

 

Szereplők:

GYŐRFFY András - Jászai Mari-díjas színművész

KÁRP György - Bánffy Miklós-díjas színművész

SZÉLYES Ferenc - Jászai Mari-díjas színművész

 

Díszlet, jelmez: SZÉLYES Andrea

Rendező: BÉRES László

 

Szervező: Pesti Vigadó Nonprofit Kft.

***

Szélyes Ferenc Jászai-díjas művésszel az előadásról, a Mikházai Csűrszínházról, valamint a fiatal erdélyi és magyarországi színészek helyzetéről beszélgetett Kalmár András, a Kultúrpart Trend FM 94.2-n hallható adásában.

***

A SZÓ • SZÍN • JÁTÉK sorozat 2023. tavaszi évadának további előadása:

2023. április 23., 17:30 - Darvasi László: Karády zárkája

Helyszín

Sinkovits Imre Kamaraszínpad A Pesti Vigadó IV. emeletén található Sinkovits Imre Kamaraszínpad színpadi produkciók megrendezésére szolgál. bővebben a helyszínről