Kiállítás 2019.10.30. - 2020.01.19.
Agnus Dei

Jegyárak

400 Ft, 1.200 Ft

Az Oltáriszentség tisztelete Magyarországon

A kiállítás a 2020. évi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítő rendezvényeinek egyike. Az esztergomi Keresztény Múzeum szervezésében megrendezésre kerülő kiállítás témái között szerepel az Úrnapja liturgiájának és zenéjének ismertetése, illetve az Eucharisztia ünnepéhez kapcsolódó liturgikus tárgyak bemutatása: többek között baldachin, úrmutató, papi palást és más egyházi textilek. A liturgikus ötvösművek és textilek, valamint a könyvek, kották mintegy harminc magyarországi római katolikus egyházi gyűjteményekből, könyvtárakból és levéltárakból, illetve plébániákról, valamint görög katolikus, evangélikus és a református egyházi gyűjteményekből, s végül, de nem utolsó sorban szombathelyi, mezőkövesdi néprajzi gyűjteményekből kerülnek kiállításra.

Néhány jellemző tárgy idézi fel az újkori Szentségimádás-társaságok, a szüntelenül imádó egyesületek és az újkorban létrehozott Központi Oltáregyesület történetét. Közülük ma is használatban van egy nagyméretű, több, mint száz éves, ékköves díszítésű monstrancia.

Helyet kapnak a tárlókban az ostya készítéséhez használt ostyasütővasak és az Eucharisztia tárolásának eszközei és beteglátogató szentségtartók is.

A liturgikus énekeken, egyházi ötvöstárgyakon és textileken kívül kiállításra kerülnek az Oltáriszentség tiszteletét a templomon kívül is életben tartó népi vallásosság tárgyi emlékei a néprajzi gyűjtemények jóvoltából. Az Eucharisztia ünneplését, elsősorban az úrnapi körmenetet megörökítő filmek és fényképek a régóta tovább élő hagyományokba engednek betekintést. A tárlat a középkortól egészen napjainkig terjedően válogat a kultusz sokoldalú megjelenési formái közül.

Szervező: A Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága és a Keresztény Múzeum

A kiálllítás látogatható 2019. október 30. és 2020. január 19. között.

Csoportos kedvezményes jegyár: 400 Ft

10 főnél nagyobb csoportok számára előzetes bejelentkezés szükséges a galeria@vigado.hu e-mail címen.

***

KURÁTORI TÁRLATVEZETÉSEK

A kiállítás kurátorai hétvégente tárlatvezetést tartanak, amelyeken - csoportosan előzetes bejelentkezés alapján (galeria@vigado.hu címen), vagy egyénileg - a kiállításra megváltott belépőjeggyel lehet részt venni. Bővebb információkért, időpontokért kérjük keresse fel részletes oldalunkat.

FEDEZZÜK FEL AZ AGNUS DEI KIÁLLÍTÁST!

Múzeumpedagógiai felfedezőlap az Agnus Dei – Az Oltáriszentség tisztelete Magyarországon című kiállításhoz 10 éves kortól. Felfedezőlap letöltése

Megoldások:

Nagyterem: Rózsa, búza, szőlő szimbólumok jelentése. BÚZA: Alapvető élelmiszerünk, a kenyér alapanyaga, ebből készül az áldozati ostya is. SZŐLŐ: A Szentírásban Jézus szőlőtőnek nevezi magát, az Utolsó vacsora alkalmával az Eucharisztia anyagává tette a szőlőből készült bort. RÓZSA: Szeretet-szerelem szimbóluma, vörös színben a szentek mártíromságát is jelenti. Az ötszirmú rózsa Jézus sebeire utal, de Mária fájdalmaival is párhuzamba állítják.

Egészítsd ki a következő mondatokat állatnevekkel! A megoldás felülről lefelé haladva: bárány, szarvas, pelikán. A szarvas nem szerepel a körmeneti baldachinon. Tárgyak párosítása funkciójukkal: 1 – C, 2 – A, 3 – B.

Kisterem: Az elsőáldozás szertartására gondoltunk, amelynek jellegzetes ruhadarabja a fátyol. A Hegyet hágék… kezdető imádság a bűnösök bűnbánatáról szól.

***

VÁLTSON ÉVES KIÁLLÍTÁSBÉRLETET! 

A kártya egy egész éven át élményekkel ajándékozza meg tulajdonosát! A Pesti Vigadó éves kiállításbérlete korlátlan számú belépést biztosít az aktuálisan látogatható valamennyi kiállításra és a teljes műemléki épület látogatható tereibe.

Helyszín

Vigadó Galéria VI. emeleti kiállítóterem A 260 m2-es kiállítótér az épület korábban kihasználatlan padlásának terében, a 2014-es felújítás során született meg. bővebben a helyszínről