Ismeretterjesztés 2021.06.28. 16:00
Építészeti Osskár-díj

Jegyárak

INGYENES

Ünnepélyes díjátadó

Osskó Judit Ybl és Príma-Primissima-díjas építész férjével, Tokár György Ybl és Príma díjas építésszel díjat kívántak alapítani, amelyet kettőjük nevének összekapcsolásával Építészeti OSSKÁR-DÍJ-ra kereszteltek. Tokár György 2019. február 8-i halála után a díjat Osskó Judit 2020-ban az Országos Főépítészi Kollégiummal közösen hirdette meg, hogy ez az egész országot behálózó szervezet legyen elvi támasza, segítője a kezdeményezésnek.

Olyan új építészeti alkotásokat, együtteseket kívánnak díjazni, amelyek illeszkednek a település, a táj szelleméhez, rendezik a meglévő természeti és épített környezetet, s amelyekben a vezető szerepet a humánum, a harmónia és a minőség képviseli. A díj odaítélésének talán legfontosabb szempontja, hogy az új létesítmény szerves része legyen az adott település táji és épített miliőjének.

A pályázatra tavaly szeptemberben 31 pályamű érkezett be, a díjazottakat 7 tagú, elismert építészekből álló bíráló bizottság választotta ki. Minden díj annyit ér, amennyit a díjazott művek minősége és általános elfogadottsága visszaigazol. A szakmai értékítélet sokszor igen távol áll a „laikus” közönségétől, holott a látvány, - s benne az építészeti is - köztulajdon, és így üdvös volna, ha az olyan tradicionális értékek, mint a harmónia, az arányosság és a szépség ismét polgárjogot nyernének korunk szikárabb építőművészetében is.

Mindannyian örülünk, hogy az eredetileg novemberre tervezett ünnepélyes díjátadóra – a pandémia miatt elhalasztott időpontban - végre sor kerülhet.

A rendezvény támogatói:

MMA

NKA

Helyszín

Déli terem A Pesti Vigadó II. emeletén található Déli terem kiváló helyszínt biztosít kisebb koncertek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről