Koncert 2024.06.02. 19:30
Harsona est

Jegyárak

Ingyenes, regisztrációhoz kötött

Magyar zeneszerzők harsonára írt darabjaiból

A magyar rézfúvósok színvonala óriási fejlődésen ment át az 1970-es, -80-as években, amikor karizmatikus pedagógusok áldozatos munkája nyomán megújult ezen a területen a közép- és felsőfokú oktatás, egymás után alakultak világszínvonalú rézfúvós kamaraegyüttesek, és minden hangszernek megjelentek az első nemzetközi szinten is kiemelkedő szólistái. Ennek is köszönhető, hogy ebben az időszakban számos neves magyar zeneszerző fordult a rézfúvós hangszerek felé. Az érdeklődés intenzitását jól szemlélteti, hogy a mintegy 100 magyar alkotó tollából származó nagyságrendileg összesen 300 rézfúvós kamarazenei alkotás közül, több mint 120 készült ebben a két évtizedben, ezen kívül pedig rengeteg szólódarab is ehhez az időszakhoz köthető. A magyar rézfúvósok és zeneszerzők között azóta is újabb és újabb művészi együttműködések születnek, amelyek új alkotásokat eredményeznek. A Vigadó Harsona estjének műsorához a régi, robbanásszerű fejlődés időszakából származó és az azóta, később született művekből állított össze izgalmas és rendkívül élvezetes válogatást az est megálmodója és szerkesztője, Hőna Gusztáv Liszt Ferenc díjas harsonaművész, a Zeneakadémia professor emeritusa és az MMA rendes tagja, aki szólistaként, kamaraművészként, zenekari harsonásként és tanárként is kivette a részét a harsonázás magyarországi fejlődésének előmozdításából.

A magyar harsonások között ma többen is vannak, akik világszerte elismertek: Észak- és Dél-Amerikától kezdve Németországon át a távol keletig keresett szólisták, zenekari vagy éppen kamaraművészek, mesterkurzusok professzorai. A Harsona esten őket hallhatják.

Műsor:

Hidas Frigyes: Szignál 

Kocsár Miklós: Tavaszköszöntő Fanfár

Szőllősy András: Quartett per Ottoni (Setren)

Ránki György: Lúdapó meséi 

Dubrovay László: Ördögűző tánc 

---Szünet---

Fekete Gyula: Harsonaverseny

Hidas Frigyes: Kettősverseny tenor- és basszusharsonára

Malek Mikós: Harsonaverseny

 

Közreműködők:

Szólisták: GYIVICSÁN György, a Zeneakadémia harsonatanára, nemzetközi szólista

                 FEJÉR András, a Berlini Rádiózenekar szólóharsonása

                 JUHÁSZ István, a Karlsruhei Szimfonikus Zenekar szólóharsonása

                 SÜTŐ András és HEGYI Gábor – a Liszt Ferenc díjas Corpus Harsona

                 Kvartett tagjai

Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar

A Liszt Ferenc díjas Corpus Harsona Kvartett

A Junior Príma díjas In Medias Brass

Szeged Trombone Ensemble

Karmesterek: MALEK Miklós, BALOGH Sándor

Műsorvezető: ifj. BAZSINKA József

 

Szervező és bővebb információ: MMA Zeneművészeti Tagozat

REGISZTRÁCIÓ MÁJUS 2-TÓL!

 

Kiemelt kép | Malek Miklós

Helyszín

Díszterem A Pesti Vigadó II. emeletén található gyönyörű Díszterem kiváló helyszínt biztosít koncertek, hangversenyek, kulturális események, konferenciák, álló- és ültetett fogadások, gálavacsorák megrendezésére. bővebben a helyszínről