Teátrum 2019.05.02. 19:30
Kodolányi János: Zárt tárgyalás

Jegyárak

1.000 Ft

A Zárt tárgyalás 1943 nyarán jelent meg: az író szókrateszi végrendelete, amely fő hivatkozási alapja lett üldöztetésének a német megszállás alatt, majd a kommunista hatalomátvétel, 1947-48 után. 

Szó, szín, játék sorozat

Az író rémálmát eleveníti meg a plátoni dialógusokra emlékeztető novella: statáriális tárgyaláson két ádáz bíró vallatja és vádolja őt, egy vállszíjas nyilas és egy zubbonyos kommunista, akik egyöntetűen halálbüntetést kérnek rá művei miatt. A visszafogottabb, liberális bíró végül helybenhagyja az ítéletet. Kodolányi János maró gúnnyal vesézi ki a két totális eszmerendszert, de a bartóki, kodályi szerves kultúraeszmény nevében vádolja a liberális kultúrszabadságot is, amely elnézi, hogy lealacsonyítson bennünket a szórakoztató ipar. Az író felvázolja azt a transzcendens, szakrális, világképet is, amely az 1947-től a hallgatásban írt babiloni-bibliai tetralógiáját ihleti majd.

 

Szereplők:

rab -  RUSZINA SZABOLCS

elnök - SCHNELL ÁDÁM

vállszíjas - NEMCSÁK KÁROLY

munkásruhás - RÁTÓTI ZOLTÁN

foglár - SZIGETHY GÁBOR


írta - KODOLÁNYI JÁNOS

dramaturg - SZIGETHY GÁBOR

 

rendező - RÁTÓTI ZOLTÁN

 

"Büszkeség és felelősség, mert méltónak kell lenni az ősökhöz"

- Olvassa el az Oberfrank Pállal készült interjút.


További információk

Helyszín

Sinkovits Imre Kamaraszínpad A Pesti Vigadó IV. emeletén található Sinkovits Imre Kamaraszínpad színpadi produkciók megrendezésére szolgál. bővebben a helyszínről