Hírek

Csíkszentmihályi Róbert: Zene
2021. 04. 08.
Csíkszentmihályi Róbert: Zene
Csíkszentmihályi Róbert: Zene

Mészkő, 1983. / A hónap műtárgya - 2021. április

A Pesti Vigadó ötödik emeletén Csíkszentmihályi Róbert kiállítása meghosszabbított ideig, június 20-ig várja látogatóit. Reméljük, hogy eddig a dátumig a helyzet lehetővé teszi a művészet iránt érdeklődő, kultúrára szomjazó közönség számára, hogy végre ismét koncerteket, előadásokat, művészeti tárlatokat látogathasson. A Csíkszentmihályi-oeuvre műcsoportjait, ciklusait felvillantó, Pesti Vigadóban megrendezett kiállítás a plasztika mesterének legkiemelkedőbb alkotásaiból nyújt válogatást, ám, mivel a szóban forgó szelekció pillanatnyilag nem elérhető a maga valóságában, egy olyan alkotást kívánunk kiemelni a Csíkszentmihályi-életműből, amely az épületen kívül, szabadtéren helyezkedik el, így jelen körülmények közt is akadálymentesen megtekinthető.

Csíkszentmihályi Róbert Zene című alkotása kalandos "életutat" tudhat maga mögött. A nagyjából kétméteres, lírai rezdüléseket közvetítő alkotás, amely ötletes megjelenítője a zene gyönyörűségének, egy elnyújtott, vastagodó-elvékonyodó stilizált mészkőalakot ábrázol, kezében hegedűvel.

A szobor 1983-ban a főváros IX. kerületében, a Kálvin téren, a Ráday utca torkolatánál, az aluljáróba vezető lépcső mellett került felállításra, egy padokkal szegélyezett, az utcaszinthez képest kissé megemelt szigeten. "A mű hangvétele, kifejezése és a környezete között feszülő ellentmondás mellett fájó, feloldhatatlan ellentétre kell felhívnunk a figyelmet: a karcsú alak szobrászi erejét, lírai dinamizmusát csak egy zártabb térben bontakoztathatná ki maradéktalanul. Itt, a Kálvin téren a Ráday utca felől a parkoló gépkocsik roncsolják szét a látványt, a tér túlsó oldaláról a szélessé táruló távlat és a lüktető forgalom mozgása, változása teszi észrevehetetlenné, és fokozza jelentéktelenné a kompozíciót, s csupán a Baross utca felől közelítve kapunk viszonylag zavartalan nézetet. Egy szép, új mű haldoklik Budapest központjában…." — veti fel a problémát Wehner Tibor művészettörténész —kiállításunk kurátora — a Budapest folyóirat, 1983. évi (21. évfolyam), 10. számában.

Az alkotást 1997-ben elszállították a Kálvin térről közműépítés miatt, és a Budapest Galéria raktárában helyezték el. 2003-ban került át legújabb helyére, ahol is egy kisebb parkot alakítottak ki: a Tűzoltó utca és a Liliom utca sarkán foglal helyet, ahol ma is megközelíthető.

Csíkszentmihályi Róbert Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas érem- és szobrászművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. 2020-ban töltötte nyolcvanadik életévét, ennek apropóján, a gazdag életmű előtt tisztelegve nyílt meg a Pesti Vigadóban az LXXX. című kiállítás, mely a művész legkiemelkedőbb munkáiba nyújt betekintést.

Csíkszentmihályi Róbert öt évtizedet felölelő munkássága rendkívül sokoldalú, a művész a szobrászat minden területén otthonosan mozog: történelmi témájú emlékművek, emlékszobrok mellett díszkutakat, domborműveket, síremlékeket, egyéb köztéri alkotásokat hozott létre. Ezek nemcsak hazánk településeit, de külföldi nagyvárosokat, középületeket is díszítenek.

***

Kiállításokhoz kapcsolódó további tartalmaink:

Orosz István: Tovarisi Konyec - A hónap műtárgya / március

Keresztes Dóra: Vigyorgó búbánat - A hónap műtárgya / február

Csíkszentmihályi Róbert: Gépember - A hónap műtárgya / január

Csurka Eszter: Trianon - A hónap műtárgya / december

Jagicza Patrícia: Doppelgänger - A hónap műtárgya / november

Végh András: Hidak - A hónap műtárgya / október