Hírek

Mikor Liszt és Wagner közösen játszott…
2020. 03. 10.
Mikor Liszt és Wagner közösen játszott…
Mikor Liszt és Wagner közösen játszott…

Érdekességek a Pesti Vigadó történetéből

Lesti Árpád írása

Az 1875. év piros betűvel szerepel a Pesti Vigadó képzeletbeli naplójában: március 10-én nem kisebb művészek léptek fel a Filharmóniai Társasággal közösen, mint Richard Wagner és apósa, Liszt Ferenc.

A szerencsések, akik jegyet váltottak a zsúfolásig megtelt nézőtérre, elsőként Liszt A strasbourgi harangok című művének ősbemutatóját hallhatták a szerző vezényletével, Láng Fülöp szólójával. A műről a Vasárnapi Újság korabeli szerzője megjegyzi, hogy „dazcára számos érdekesen dolgozott részletének, nem fog maradandó hatású lenni". Ma már tudjuk, tévedett. Következett Beethoven Esz-dúr zongora-versenye Liszt Ferenc előadásában, Richter János dirigálása mellett, s nem kis élményt jelenthetett a jelenlévőknek, hogy a Filharmóniai Társaság tagjai közé, az üstdobhoz, beült Wagner is! A darabot a közönség percekig tartó tapssal jutalmazta, így Liszt ismét eljátszotta. A Budapesti Közlöny szerint „nem csak e hangversenynek, de az egész idénynek magasan kiemelkedő fénypontja" volt e mű Liszt általi előadása. A szünetet követően Wagner lépett a karnagyi emelvényre, ahol Mihajlovics Ödön, a Wagner-egylet nevében a közönség éljenzések közepette nemzeti szalaggal ékesített babérkoszorút nyújtott át számára néhány szívélyes magyar szóval, amelyet a karmester főhajtással köszönt meg. Előbb a Siegfriedből a Kovács-dal, aztán Az istenek alkonyából Siegfried halála hangzott el Glatz Ferenc előadásában, majd A Walkürből következett Wotan búcsúja és a Tűzvarázs Láng Fülöp közreműködésével. A nem mindennapi hangversenyhez nem mindennapi tapsvihar párosult, de az igen sűrűn, Wagner minden szerzeményének előadását követően.

A közös hangverseny előadóinak személye, valamint a felcsendülő darabok méltán vívták ki a szélesebb közvélemény érdeklődését és háláját, így nem meglepő, hogy a mai napig emléktábla emlékezteti a járókelőket a Pesti Vigadó főbejárata mellett e két kimagasló zenei géniusz közös hangversenyére.

Lesti Árpád írása

***

További Érdekességek a Pesti Vigadó történetéből:

Korszakos koncert a zárt ajtók után

Táncoló Macskák a Pesti Vigadóban

Budavár és a Vigadó 333 éves közös múltja

A félkarú óriás ébredése

A Redoute ágyúzása

Sakk és Vigadó

Különleges zenei csemegére ébredt Pest városa

A főpolgármester kigolyózása

„…önök felállottak; s én leborulok e nemzet nagysága előtt"