Hírek

Árendás József – Bauhaus 100 és Bakos István – Ifjúság című film plakát
2021. 06. 09.
Árendás József – Bauhaus 100 és Bakos István – Ifjúság című film plakát
Árendás József – Bauhaus 100 és Bakos István – Ifjúság című film plakát

Bauhaus 100 - Ifjúság / A hónap műtárgya – 2021. június

Az „Á+B" címet kapta a 75 éves Árendás József és a 80 éves Bakos István grafikusművészek közös kiállítása, hiszen összeadták műveiket egy közös tárlat létrehozására. Nem sikerült csak egyet választanunk a két művész alkotásai közül, ezért egy-egy plakátjuk lett a hónap műtárgyának aspiránsa. Döntsenek Önök! De nem könnyítjük meg a helyzetüket, az egymásra leginkább hasonlító két posztert választottuk.

 

Árendás József – Bauhaus 100

Árendás József Munkácsy Mihály-díjas grafikustervező, Érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

1969-1972 között az Iparművészeti Főiskola hallgatója volt, majd 1989-ig legfőképpen filmplakátok készítésével foglalatoskodott. 1981 óta készít színházi és kulturális plakátokat a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színháznak és a Veszprémi Petőfi Színháznak. 1987-től 5 éven át az Iparművészeti Főiskola katedrájára állhatott. 2000-ben a Stég Grafikai Műhely tiszteletbeli tagja lett, majd 2005-ben barátaival megalapította a Magyar Plakát Társaságot, melynek 10 évig volt alelnöke.

Árendás József Bauhaus 100 címet viselő plakátja megjelent már korábban, a XXII. Tervezőgrafikai Biennálén. A tárlatra készült alkotásokból álló válogatással a Pesti Vigadóban egyidejűleg volt látható 2019 májusában a grafikus design történelmi hagyományai előtt tisztelgő kamarakiállítás, amely a plakát műfajában idézte meg a centenáriumát ünneplő Bauhaus pedagógiai eszmeiségét és ízlésformáló szellemiségét. A magyar plakátművészek 2019-ben készült műveit az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozata és a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Tervezőgrafika Szakosztálya szervezésében első ízben láthatta a nagyközönség.

 

Bakos István – Ifjúság című film plakátja

Bakos István Ferenczy Noémi-díjas festő, reklámfotós, tervezőgrafikus, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. Az alkalmazott grafika széles spektrumán alkot, többek között emblémákat, installációs kiállításokat tervez, nemzetközi reklámügynökségeknek készít fotókat, valamint óriásplakátok és reklámfilmek készítésében is részt vett. Tagja a Quintett és a Perspektíva-csoportnak, a Magyar Plakát Társaságnak és a Magyar Örökség-díj Bírálóbizottságának.

Bakos István Paolo Sorrentino Ifjúság című nagyjátékfilmjéhez készített plakátja párhuzamba állítható a filmhez készült eredeti plakáttal: míg az utóbbin két idős férfi néz egy hátulról mezítelenül megjelenő nőalakot, addig az előbbin a fekete és fehér színek által szintén férfi-női alakok rajzolódnak ki.

 

***

Kiállításokhoz kapcsolódó további A hónap műtárgyaink:

Hager Ritta: Heuréka - Örömök a karanténban - A hónap műtárgya / május

Csíkszentmihályi Róbert: Zene - A hónap műtárgya / április

 Orosz István: Tovarisi Konyec! - A hónap műtárgya / március

Keresztes Dóra: Vigyorgó búbánat - A hónap műtárgya / február

Csíkszentmihályi Róbert: Gépember - A hónap műtárgya / január

Csurka Eszter: Trianon - A hónap műtárgya / december

Jagicza Patrícia: Doppelgänger - A hónap műtárgya / november

Végh András: Hidak - A hónap műtárgya / október