Hírek

Görgényi István: Céllövészet
2021. 11. 17.
Görgényi István: Céllövészet
Görgényi István: Céllövészet

Hazádnak rendületlenül – Görgényi István 1956 / A hónap műtárgya - 2021. november

Az év 11. hónapjába lépve is választottunk egy műtárgyat a Pesti Vigadó aktuális kiállításainak munkái közül. A november hónapot átíveli Görgényi István festőművész emlékkiállítása, amely a „Hazádnak rendületlenül…" címet kapta. A kiállítás emlékkiállításként kíván tiszteletet adni az 1956-os eseményeknek az idei, 65. évforduló apropóján. A Görgényi-életmű jelentős része kapcsolódik a 20. századi magyar történelmünk egyik legjelentősebb eseményéhez, valósághoz hű ábrázolásaival és szimbólumokkal átszőtt képi világával, a befogadó könnyen átszellemül és a több mint fél évszázaddal ezelőtti események idejében érzi magát.

A művész mesterének Rudnay Gyulát tartotta, az ő gondolatisága, stílusjegyei és újrafogalmazott szimbolikája jelenik meg Görgényi képeiben. Munkáin átsüt a jó és rossz örök harcáról való gondolkodás, a magyar sors képi megjelenítése és az emberi helytállás ereje. Művei a kor aktuálpolitikai álláspontjával inkább szemben helyezkedtek el, a politikai élet által szabott művészeti kánonba nemcsak, hogy nem illettek bele, hanem önmaga számára veszélyt is jelentettek. Kiállítóterekbe nem juthatott el, pincék sötétjében maradtak a képek, ezért nem is tudhatjuk a korban hányan láthatták ezeket a munkákat.

A novemberi hónap műtárgyának ezért mi is egy, az 1956-os események feldolgozásához köthető képet választottunk. A címe Céllövészet, amely esetében már maga a címadás is gondolatindító, ha a történelmi kontextust vesszük csak figyelembe. Persze tartózkodnánk attól, hogy a kép megtekintése nélkül haladjunk tovább. A mű előtt állva rögtön felfigyelhetünk Görgényi István egyik kedvelt motívumára: a madárra, madarakra. Jelen esetben a nemzeti színekben pompázó szárnyaló állatokra veszély leselkedik, célkeresztbe kerülnek és csak a képzeletünkön múlik, hogyan gondoljuk tovább a kép folytatását. A madár, mint szimbólum a képzőművészet egyik legizgalmasabb motívuma, szimbóluma a szabadságnak, amelynek eszménye átszövi életünket, így vagy úgy, mindannyian keressük a szabadságunkat, tapasztaljuk annak hiányát és szenvedünk is tőle.

Aki még nem látta az átfestett, majd a 2006-os restaurálás során eredeti pompájukban előbukkanó képeket, november 28-ig megtekintheti a  Hazádnak rendületlenül – Görgényi István 1956 kiállítás keretében, a Pesti Vigadó Földszinti kiállítóterében.

***

Kiállításokhoz kapcsolódó további A hónap műtárgyaink:

Szentpétery Ádám: Covid20 - A hónap műtárgya / október

Sipos Balázs: „Áldozati Bárány" - A hónap műtárgya / szeptember

Legyetek tanúim kiállítás: Körmeneti Úrmutató - A hónap műtárgya / augusztus

Szenes István: Petőfi Színház, Veszprém, 1988. – rekonstrukció -  A hónap műtárgya / július

Árendás József: Bauhaus 100 és Bakos István: Ifjúság című film plakát - A hónap műtárgya / június

Hager Ritta: Heuréka - Örömök a karanténban - A hónap műtárgya / május

Csíkszentmihályi Róbert: Zene - A hónap műtárgya / április

Orosz István: Tovarisi Konyec! - A hónap műtárgya / március

Keresztes Dóra: Vigyorgó búbánat - A hónap műtárgya / február

Csíkszentmihályi Róbert: Gépember - A hónap műtárgya / január

***

VÁLTSON ÉVES KIÁLLÍTÁSBÉRLETET! 

A kártya egy egész éven át élményekkel ajándékozza meg tulajdonosát! A Pesti Vigadó éves kiállításbérlete korlátlan számú belépést biztosít az aktuálisan látogatható valamennyi kiállításra és a teljes műemléki épület látogatható tereibe.