Hírek

Szenes István: Petőfi Színház, Veszprém, 1988. – rekonstrukció
2021. 07. 12.
Szenes István: Petőfi Színház, Veszprém, 1988. – rekonstrukció
Szenes István: Petőfi Színház, Veszprém, 1988. – rekonstrukció

Képzelet és Valóság - Petőfi Színház, Veszprém, 1988. – rekonstrukció / A hónap műtárgya – 2021. július

A júliusi hónap műtárgyának Szenes István: Képzelet és Valóság című tárlatából választottuk a művész egyik, számára nagyon kedves munkáját a Veszprémi Petőfi Színház rekonstrukcióját bemutató képsorozatot.

A Petőfi Színház Veszprém négy színházának egyike. Szecessziós stílusú főépülete a belvárosi Óvári Ferenc utcában, a Színházkert északi végében található. A Medgyaszay István tervei alapján épült színház 1908. szeptember 17-én nyílt meg, a már meglévő Korona Szálló, s Kaszinó épületéhez kapcsolódva. A Petőfi Színház stílusa Medgyaszay több éves kutatómunkájának eredményeként a magyar népművészetet, keleti gyökereink kultúráját tanulmányozta. Az épületen kiemelkedő jelentőségű a vasbeton művészi megformálás-módjának magyar ősi hagyományokkal való összekötése: ennek segítségével válhatott a Petőfi Színház a magyarországi szecesszió és az „új magyar stílus" egyik fontos jelképévé.

A színházat az 1980-as években felújították, az épület korszerűsítésére volt szükség. A projekt, az épület műemléki jelentőségét tekintve, szakmai vitáktól sem mentes feladatot jelentett. A rekonstrukciós munkálatok elvégzésére 1984 és 1988 között került sor, a terveket a KÖZTI (Középülettervező Vállalat) tervezői, Szendrő Péter építész és Szenes István belsőépítész, valamint további társtervezők (statikus, gépész, szcenikus, stb.) közreműködésével készítették el.

„A technika, s a színházművészet műszaki igényeinek fejlődésével egyre korszerűtlenebbé vált Színházunk eredeti épülete. Az elektromos felújítás, a színpad technikai feltételeinek folyamatos fejlesztése mind sürgetőbbé tették a rekonstrukciót, s az épület kibővítését. A Színház eredetileg inkább befogadásra, s nem az állandó művészi munkára készült, ezért szükségessé vált egy nagyobb igazgatási s üzemeltetési apparátus kialakítása, stúdiószínpad építése, s főként a színpad-gépészeti igények kielégítése. A munka tervezése már 1977-ben megkezdődött, de a teljes rekonstrukciót csak 1988-ra fejezték be. … A felújítás keretében megvalósult az épület külső rekonstrukciója, bejáratainak, közvetlen városi környezetének átszervezése, stúdiószínpad létesítése, részben föld alá süllyesztett kiszolgáló szerepű bővítmény kialakítása. A színpad felszerelésének, technikai feltételeinek korszerűsítése mellett, a színházban belsőépítészeti rekonstrukció is megvalósult."

- Petőfi Színház története/rekonstrukció -

Szenes István Ybl Miklós-díjas, Érdemes Művész címmel kitüntetett magyar belsőépítész. A Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának rendes tagja, 2017-től a Tagozat vezetője. A Képzelet és Valóság című kiállítás a belsőépítész 50 éves szakmai életútjából mutat be széles válogatást.

***

A Pesti Vigadó interjúja Szenes Istvánnal.

***

Kiállításokhoz kapcsolódó további A hónap műtárgyaink:

Árendás József: Bauhaus 100 és Bakos István: Ifjúság című film plakát - A hónap műtárgya / június

Hager Ritta: Heuréka - Örömök a karanténban - A hónap műtárgya / május

Csíkszentmihályi Róbert: Zene - A hónap műtárgya / április

 Orosz István: Tovarisi Konyec! - A hónap műtárgya / március

Keresztes Dóra: Vigyorgó búbánat - A hónap műtárgya / február

Csíkszentmihályi Róbert: Gépember - A hónap műtárgya / január

Csurka Eszter: Trianon - A hónap műtárgya / december

Jagicza Patrícia: Doppelgänger - A hónap műtárgya / november

Végh András: Hidak - A hónap műtárgya / október

 

VÁLTSON ÉVES KIÁLLÍTÁSBÉRLETET! 

A kártya egy egész éven át élményekkel ajándékozza meg tulajdonosát! A Pesti Vigadó éves kiállításbérlete korlátlan számú belépést biztosít az aktuálisan látogatható valamennyi kiállításra és a teljes műemléki épület látogatható tereibe.