Hírek

Sipos Balázs: „Áldozati Bárány”
2021. 09. 20.
Sipos Balázs: „Áldozati Bárány"
Sipos Balázs: „Áldozati Bárány"

A Találkozás című kortárs képző- és iparművészeti kiállítás / A hónap műtárgya – 2021. szeptember

A szeptemberi hónap műtárgya az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére összeállított Találkozás című kortárs képző- és iparművészeti kiállítás egyik izgalmas alkotása. A kiállítás törekvése, hogy olyan alkotók munkáit mutassa be, akik feladatként gondolkodnak a hit, a vallás kérdéséről napjainkban.

A kiállítás gazdag anyaghasználata lehetőséget nyújt a befogadónak, hogy folyamatos aktivitással szemlélje a bemutatott műtárgyanyagot. Ez az erőteljes odafigyelés lehetőséget nyújt az elmélyülésre, hiszen a szakrális téma megköveteli az elgondolkodás, befelé fordulás aktusát. Ehhez kapcsolódik a kiállításhoz írt ajánlás, Dr. Várszegi Asztriktól idézve:

„A művészi alkotásban három mozzanatot lehet felismerni. Az első az érzékeké, a meglepődésé és a csodálaté. Ez a kezdeti külsőleges dinamika azonban mélyebben folytatódik…"

A szeptemberi hónap műtárgya éppen ezért Sipos Balázs munkája, amely az „Áldozati Bárány" címet viseli. A művész (1979-) 2003-ban végezte el a Magyar Iparművészeti Egyetem üveg szakát, majd az Ajka Kristály tervezőjeként a casting (üvegöntés) technológiájával foglalkozott. Önálló tervezőként dolgozik még figurális üvegszobrokkal, fúvott üvegpoharakkal és tárgyakkal. Gyakran alkot megrendelésre, munkáját Ferenczy Noémi-díjjal is elismerték. 

A Találkozás című kiállításon bemutatott „Áldozati Bárány" munkája 21x42x13-as vibráló piros üveg szobor, amely a már említett bravúros casting (üvegöntés) technikával készült. Ez egy olyan eljárás, amelynél az előzetesen elkészített gipszformáról egy hőálló forma készül, amibe a kemencében egy virágcserépen keresztül folyik be az üveg, hogy a végeredmény egy jó minőségű öntvény legyen. Az alkotás az idei évre datálható, ez is jelzi, hogy erre a kiállításra készült nagyon friss munkáról van szó. Az első ránézésre játékos megfogalmazás és megmutatás – a maga letisztultságában – mélyebb tartalmi rétegekre utal. A bárány, mint az ártatlanság, szelídség szimbóluma és a legfontosabb áldozati állat, amelynek vérét az eucharisztia egyik szimbóluma egy kehely fogja fel. A bárány testének kidolgozottsága, erőteljessége, részletgazdag módon mutatkozik meg a plasztikán. A technikai sajátosságoknak köszönhetően térben szemlélve a beáradó fény játéka teszi még különlegesebbé Sipos Balázs munkáját.

A Hónap műtárgya és a Találkozás Kortárs képző- és iparművészeti Eucharisztikus kiállítás október 10-ig tekinthető meg a Pesti Vigadó földszinti kiállítóterében.

***

Kiállításokhoz kapcsolódó további A hónap műtárgyaink:

Legyetek tanúim kiállítás: Körmeneti Úrmutató - A hónap műtárgya / augusztus

Szenes István: Petőfi Színház, Veszprém, 1988. – rekonstrukció -  A hónap műtárgya / július

Árendás József: Bauhaus 100 és Bakos István: Ifjúság című film plakát - A hónap műtárgya / június

Hager Ritta: Heuréka - Örömök a karanténban - A hónap műtárgya / május

Csíkszentmihályi Róbert: Zene - A hónap műtárgya / április

 Orosz István: Tovarisi Konyec! - A hónap műtárgya / március

Keresztes Dóra: Vigyorgó búbánat - A hónap műtárgya / február

Csíkszentmihályi Róbert: Gépember - A hónap műtárgya / január

Csurka Eszter: Trianon - A hónap műtárgya / december

Jagicza Patrícia: Doppelgänger - A hónap műtárgya / november

Végh András: Hidak - A hónap műtárgya / október

***

VÁLTSON ÉVES KIÁLLÍTÁSBÉRLETET! 

A kártya egy egész éven át élményekkel ajándékozza meg tulajdonosát! A Pesti Vigadó éves kiállításbérlete korlátlan számú belépést biztosít az aktuálisan látogatható valamennyi kiállításra és a teljes műemléki épület látogatható tereibe.