Hírek

Szentpétery Ádám: Covid20
2021. 10. 15.
Szentpétery Ádám: Covid20
Szentpétery Ádám: Covid20

Az MMA Képzőművészeti Tagozatának díjazottjai VII. kiállítás / A hónap műtárgya – 2021. október

Október hónap műtárgyát a Magyar Művészeti Akadémia képzőművészeti tagozatának díjazottjaiból összeállított sokszínű tárlat adja. A kiállítás címében a VII. sorszám utal a kiállítás megrendezésének alkalmaira, a tavalyi évi szünet után ünnepélyes az esemény, hogy újra megvalósulhatnak élőben is művészeti tárlatok.

Az ötödik emeleti kiállítótérben hat művész munkáját láthatjuk, első pillanatban talán nem egyértelműek a kapcsolódási pontok, mégis végighaladva, a munkák kellemes összhangban és harmóniában állnak egymás mellett.

Szentpétery Ádám pályájának elejét a figura és a táj geometrizáló redukciója jellemezte, innen alakult ki a 80-as évek végére a rá jellemző absztrakt formanyelv. Képeit szemlélve egységes, matematikai kombinációk alkotta képrendszereket látunk. A rendet és szimmetriát kedvelő emberek számára művei megnyugtatóak lehetnek, hiszen művészetének ez az egyik meghatározó kompozíciós elve.

Szentpétery Ádám általunk választott munkájának címe utal az életünket 2020 eleje óta behálózó eseményekre. Nem véletlen használom itt a behálózó szót, hiszen a műveiről könnyen asszociálhatunk hálózatokra. Ezt az asszociációt erősíti az a vizualitás, amely által művei 2D-ből 3D-s alkotásokká válnak, az akril vászon domborművé, szinte szoborrá alakul, amellyel szemben állva a befogadó a globális világhálózatok nagyságát is megérezheti. Alkotásainak címe is utal erre, hiszen többek között olyan elnevezésekkel látja el munkáit, mint például Network vagy Covid20. Ez utóbbi, amelyet októberben a hónap műtárgyának választottunk. Az ősz derekán mindnyájunkban felsejlik a tavalyi év szorongató érzése, az őszi lezárások és az a több hónapnyi bezárás, amely akkor még csak előttünk állt. Ma már erre visszagondolunk, azonban az elmúlt év tanulsága szerint nem tudhatjuk, mikor kerülünk újra abba a végeláthatatlan spirális helyzetbe, ahol a bezártság uralkodik. A Covid20 című munka is valamelyest ezt az érzést jeleníti meg. Szentpétery Ádám művészi érzékenységgel és a rá jellemző precizitással tárja elénk a vírushelyzet szülte kiúttalanságot, amely mintegy labirintus elevenedik meg előttünk. Színhasználatában kontrasztokkal érzékelteti a vélt vagy valós normálistól való teljes eltérést. A kép tökéletes kör alakja, valamint Szentpétery technikájának köszönhetően, a gömb alakú látvány által, a befogadó könnyen azt érezheti, hogy ez akár a Föld is lehetne. Ebből a szempontból nézve válik teljessé a kép, hiszen sok évtizede nem volt már olyan kontinenseken átívelő globális trauma, amely ilyen módon kötné össze az embereket. Talán nem ez a legpozitívabb végszó, mégis ezekben az időkben megélt pillanatok után válik a művészet az egyik legerősebb feldolgozási eszközzé vagy gyógyírré megélt fájdalmainkra.

A Hónap műtárgya és az MMA Képzőművészeti Tagozatának díjazottjai VII. kiállítás november 7-ig tekinthető meg a Pesti Vigadó V. emeleti kiállítóterében.

***

Kiállításokhoz kapcsolódó további A hónap műtárgyaink:

Sipos Balázs: „Áldozati Bárány" - A hónap műtárgya / szeptember

Legyetek tanúim kiállítás: Körmeneti Úrmutató - A hónap műtárgya / augusztus

Szenes István: Petőfi Színház, Veszprém, 1988. – rekonstrukció -  A hónap műtárgya / július

Árendás József: Bauhaus 100 és Bakos István: Ifjúság című film plakát - A hónap műtárgya / június

Hager Ritta: Heuréka - Örömök a karanténban - A hónap műtárgya / május

Csíkszentmihályi Róbert: Zene - A hónap műtárgya / április

 Orosz István: Tovarisi Konyec! - A hónap műtárgya / március

Keresztes Dóra: Vigyorgó búbánat - A hónap műtárgya / február

Csíkszentmihályi Róbert: Gépember - A hónap műtárgya / január

Csurka Eszter: Trianon - A hónap műtárgya / december

Jagicza Patrícia: Doppelgänger - A hónap műtárgya / november

Végh András: Hidak - A hónap műtárgya / október

***

VÁLTSON ÉVES KIÁLLÍTÁSBÉRLETET! 

A kártya egy egész éven át élményekkel ajándékozza meg tulajdonosát! A Pesti Vigadó éves kiállításbérlete korlátlan számú belépést biztosít az aktuálisan látogatható valamennyi kiállításra és a teljes műemléki épület látogatható tereibe.