Hírek

Kiállítások - Portréfilm Kelecsényi Csilla textilművészről
2021. 01. 14.
Kiállítások - Portréfilm Kelecsényi Csilla textilművészről
Kiállítások - Portréfilm Kelecsényi Csilla textilművészről

Kelecsényi Csilla textilművész

A Trianoni békeszerződés 100. évfordulójának emlékére "Mert nem lehet feledni..." címmel mintegy félszáz képző- és iparművész alkotásait mutatja be az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozata. A tárlaton kiállító művészek közül az MMA többekről portréfilmet készített, köztük Kelecsényi Csilla Ferenczy Noémi-díjas textilművészről, az MMA rendes tagjáról.

"A 80-as évek közepén a textiles neoavantgárd generációnak a tagja voltam. Azóta kiteljesedett, kiszélesedett a tevékenységem a textilen túl. Tulajdonképpen határokat feszegetek és határátlépő vagyok folyamatosan; mert nem korlátozódnak a munkáim kizárólag textilekre, hanem a  festészet, a grafika, a könyvművészet, a papírművészet és újabban már az elektrográfia is foglalkoztat "

- mesélte a művésznő "Párhuzamok" című, Somogyi Pállal közös, kiállításán.

Kelecsényi Csilla a budapesti Magyar Iparművészeti Főiskolán gobelintervező művész diploma megszerzése után 1993-ban Master of Arts fokozatot szerzett a londoni Goldsmith's College-ban, majd 2006-ban Doktori(DLA) fokozatot a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Festő szakán, Summa cum laude minősítéssel. Disszertációjának címe: Lágy anyagok a képzőművészetben. Jelenleg az ELTE SEK(Szombathelyi Egyetemi Központ) Vizuális Művészeti Intézetének docense.

1976-óta rendszeresen részt vesz számos hazai és külföldi, egyéni és csoportos kiállításon. Pályakezdésétől máig elsősorban autonóm képzőművészként dolgozik. Eddigi tanulmányai és művészi gyakorlata mellett a festés, a kollázs, a kézzel merített papír, a szövés  a hímzés és az e tárgyak köré csoportosítható teoretikus kutatásban és  oktatásban tevékenykedik.
Művészetében a design és az autonóm művészet határterületei foglalkoztatják. Képzőművészként 1983-ban elnyerte a Smohay Alapítvány díját, textilművészetét a szakma 1978-ban és 1986-ban a Szombathelyi Textilbiennálé I. díjával, majd 1997-ben Ferenczy Noémi-díjjal ismerte el.

Művei közül kiemelendő az 1980-as egyéni kőszegi kiállításának installációja és a 7.Kasseli Dokumentán való részvétele egyedüli magyar kiállítóként és performerként.

Forrás: https://mmakademia.hu

***

Kiállításokhoz kapcsolódó további tartalmaink:

Portréfilm Kárpáti Tamás festőművészről

Portréfilm Hauser Beáta gobelinművészről

Portréfilm Geszler Mária keramikusművészről

Kisfilm Fekete György belsőépítészről

Kisfilm Baráth Ferenc grafikusról

LXXX - Csikszentmihályi Róbert szobrászművész kiállításának online megnyitója

Hangszerművészet a Kárpát-medencében

Kisfilm Árendás József plakátkiállításáról

Csurka Eszter: Trianon - A hónap műtárgya / december

"Mert nem lehet feledni"

Kisfilm Végh András kiállításáról

Jagicza Patrícia: Doppelgänger - A hónap műtárgya / november

Végh András: Hidak - A hónap műtárgya / október