Hírek

Kiállítások - Portréfilm Orosz István grafikusművészről
2021. 02. 01.
Kiállítások - Portréfilm Orosz István grafikusművészről
Kiállítások - Portréfilm Orosz István grafikusművészről

Utisz útjai

A Trianoni békeszerződés 100. évfordulójának emlékére "Mert nem lehet feledni..." címmel mintegy félszáz képző- és iparművész alkotásait mutatja be az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozata. A tárlaton kiállító művészek közül az MMA többekről portréfilmet készített, köztük Utisz útjai címmel Orosz István a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművész, író és költő, az MMA rendes tagja mutatkozik be.

Az Orosz Istvánról készült portréfilm egy kivételesen sokszínű alkotó gondolkodásmódjának és művészetfilozófiájának érzékletes bemutatására vállalkozik. Állandó motívumai át- és átjárnak a különböző művészeti ágakon, kiegészítve, gazdagítva egymást, hol verbálisan, hol vizuálisan megfogalmazva a művész gondolatait és világképét.

Orosz István 1951. október 24-én született Kecskeméten. 1975-ben grafikusként diplomázik a Magyar Iparművészeti Főiskolán. A hetvenes évek második felétől díszleteket tervez, 1977-ben első animációs filmjével (Csönd) kezdi meg rajzfilmjeinek máig ívelő sikersorozatát. Filmjei többségét a Pannónia Filmstúdió rendezőjeként készítette. Kulturális plakátjaival a magyar plakátművészet egyik különös, egyéni hangú „csúcsszemélyisége". Munkásságának fő területe, legfontosabb műfaja az önálló grafikai lap. Hazai és nemzetközi grafikai biennálék, kiállítások, filmfesztiválok állandó résztvevője, díjnyertese. Rangos képzőművészeti konferenciák, szimpózionok meghívott előadója, workshopok vezetője szerte a világon Európától Ázsiáig, Észak- és Dél-Amerikáig. Műveinek álombeli lebegése, mágikus realizmusa, abszurd humora, az európai kultúrában mélyen gyökerező volta, magas színvonala révén a magyar kultúra egyik legkiválóbb nem hivatalos utazó nagykövete. […]

1984-től használja az „Utisz" (Senki) művésznevet, Odüsszeusz után szabadon. 1986-ban megalapítja Ducki Kristóffal, Pincehelyi Sándorral, Pócs Péterrel közösen a D.O.P.P. művészcsoportot, a magyar plakátművészet egyik legkiválóbb alakulatát.

1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, 2001-től az MMA társadalmi szervezet, 2004-től az „Alliance Graphique Internationale" (Grafikusok Nemzetközi Szövetsége), 2011-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja. 2002-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen kvalifikált mesterdiplomát kap. A Magyar Iparművészeti Főiskola vendégtanára, 2004 óta a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének tanára. Munkáinak kultúrtörténeti, művészettörténeti, filozófiai vetületeiről tanulmányokat ír, előadásokat tart. Szürrealista hangvételű esszéket, novellákat, verseket ír. 2011-ben Kossuth-díjat kap. 

Az életrajzot összeállította: Kernács Gabriella [2015]

Forrás: https://mmakademia.hu

***

Kiállításokhoz kapcsolódó további tartalmaink:

Százhúsz év tapasztalat

Portréfilm Nagy János szobrászművészről

Minden, ami tekerő

Tovarisi Konyec! - A hónap műtárgya / március

Bemutatkozik az Elfolyó idő 

Elérhető a PoszTerra katalógus

Az Elfolyó idő online megnyitója

Épül a "Poszterra" kiállítás

Keresztes Dóra: Vigyorgó búbánat - A hónap műtárgya / február

Anyanyelve a cselló

Szerényi Béla hangszerkészítőmester, népzenész

Portréfilm Kelecsényi Csilla textilművészről

Csíkszentmihályi Róbert: Gépember - A hónap műtárgya / január

Portréfilm Kárpáti Tamás festőművészről 

Portréfilm Hauser Beáta gobelinművészről 

Portréfilm Geszler Mária keramikusművészről 

Csikszentmihályi Róbert kiállítás - online megnyitó

„Többet kaptam, mint amit adtam…"

Portréfilm - Árendes József Munkácsy-díjas tervezőgrafikus

Csurka Eszter: Trianon - A hónap műtárgya / december

Kisfilm Baráth Ferenc grafikusról 

"Mert nem lehet feledni" - Online kiállításkatalógus

Hangszerművészet a Kárpát-medencében 

Kisfilm Fekete György belsőépítészről

"Mert nem lehet feledni" katalógus 

Kisfilm Végh András kiállításáról

Jagicza Patrícia: Doppelgänger - A hónap műtárgya / november

Végh András: Hidak - A hónap műtárgya / október