Hírek

Balanyi Zoltán: Ébredő Vulkán
2022. 04. 13.
Balanyi Zoltán: Ébredő Vulkán
Balanyi Zoltán: Ébredő Vulkán

Departure / A hónap műtárgya 2022. április

Választásunk ebben a hónapban a Balanyi Zoltán által kiállított szoborcsoportra esett, amelynek összefoglaló neve: Ébredő Vulkán. Az alkotás több szempontból is aktuális mondanivalót kínál a Departure nevezetű kiállításra látogatóknak.

Húsvét ünnepéhez közeledünk, április 22-én pedig a Föld Napját ünnepeljük. Hogyan függ össze mindez? Az Ébredő Vulkán eredetileg egy szoborpark a Balaton-felvidéki Haláp-hegyen. Rhea Marmentini és Balanyi Zoltán szobrászművészek egy új, művészeti és tájképi szempontból egyaránt különleges alkotást hoztak létre és kötözték be egy méltatlanul elfeledett hegy sebeit.

Balanyi Zoltán: Könnyű lélek 2019, andezit, öreg malomkő, bazalt, 360x185x85 cm

A mindenki által jól ismert, jellegzetes formájú tanúhegyek szomszédságában, mondhatni árnyékában fekszik ez a megsebzett hegy, amely arról tesz tanúságot és mutatja meg az embereknek: hogyan vált sebzetté, csonkává. Elmeséli történetét azáltal, amit megmutat magából. A Haláp-hegyet látva nehéz elképzelni, hogy egykor a Badacsonyhoz hasonló, különleges formájú bazaltképződmény volt, vagy, hogy valaha olyan pompájában volt látható, mint szomszédjai. A bányászati tevékenység azonban mára teljesen átformálta a képét, ezért illetik az „elhordott tanúhegy" jelzővel. Balanyi Zoltán és művésztársai ezt a rég keletkezett tájsebet kívánták bekötözni, orvosolni és új életet adni neki. Célul tűzték ki a hegy feltámasztását, hogy sebét enyhítve újra csodálhassuk a táj egyedi szépségét. Feledtetni kívánják az ember okozta rombolást és hozzátesznek valamit, amitől régen megfosztották a hegyet.

Áprilisban a kereszténység legnagyobb ünnepe alkalmával Krisztus halálára és feltámadására emlékezik minden keresztény. A húsvéti történésekre is rímelnek a kiállított alkotások, melyek címükben és formavilágukban is reflektálnak az akkori eseményekre, megidézik a Kereszthalált (Harmadnapon, Feltámadott), emellett számos mitológiai, ősi gondolatot, értéket mutatnak be.

Balanyi Zoltán: Felhő 2019, bazalt, homokkő, 315x175x90 cm

A megsebzettség, az újjászületés, egyben a remény metaforája és lehetősége jelenik meg Balanyi alkotásában. A mű gondolatisága szoros kapcsolódásban van mai társadalmunk számos problémájával, amelyek régre visszanyúlnak, gondoljunk a környezetre vagy éppen a társadalomra. A megsebzettség kiemelésével az – épített, természeti környezet és ember – értékeink óvására, ápolására hívja fel figyelmünket és a táj példáján keresztül mutat utat, hogyan segíthetünk egy sebzett létezőn, adhatunk neki reményt, lehetőséget. Ezzel egy univerzális, mindenkihez szóló gondolatot teremt az alkotással. Utazásra és elmélkedésre invitálja a befogadót, aki a saját, egyéni útján fedezheti fel az Ébredő Vulkán gondolatvilágát.

Az áprilisi hónap műtárgya megtekinthető a Departure című kiállítás keretében, 2022. május 8-ig a Pesti Vigadó VI. emeleti többcélú kiállítótermében.

***

Kiállításokhoz kapcsolódó további A hónap műtárgyaink:

Szurcsik József: Három hajlék - A hónap műtárgya / 2022. március

Kósa Klára: Zene a virágok között - A hónap műtárgya / 2022. február

Jovián György: Pallium Mariae - A hónap műtárgya / 2022. január

Ruth Gilmour: Loose Gatherngs I-III. - A hónap műtárgya / 2021. december

Görgényi István: Céllövészet - A hónap műtárgya / 2021. november

Szentpétery Ádám: Covid20 - A hónap műtárgya / 2021. október

Sipos Balázs: „Áldozati Bárány" - A hónap műtárgya / 2021. szeptember

Legyetek tanúim kiállítás: Körmeneti Úrmutató - A hónap műtárgya / 2021. augusztus

Szenes István: Petőfi Színház, Veszprém, 1988. – rekonstrukció -  A hónap műtárgya / 2021. július

Árendás József: Bauhaus 100 és Bakos István: Ifjúság című film plakát - A hónap műtárgya / 2021. június

Hager Ritta: Heuréka - Örömök a karanténban - A hónap műtárgya / 2021. május

Csíkszentmihályi Róbert: Zene - A hónap műtárgya / 2021. április

Orosz István: Tovarisi Konyec! - A hónap műtárgya / 2021. március

Keresztes Dóra: Vigyorgó búbánat - A hónap műtárgya / 2021. február

Csíkszentmihályi Róbert: Gépember - A hónap műtárgya / 2021. január

***

VÁLTSON ÉVES KIÁLLÍTÁSBÉRLETET! 

A kártya egy egész éven át élményekkel ajándékozza meg tulajdonosát! A Pesti Vigadó éves kiállításbérlete korlátlan számú belépést biztosít az aktuálisan látogatható valamennyi kiállításra és a teljes műemléki épület látogatható tereibe.