Hírek

Molnár Imre: „Dia saruja”
2022. 09. 15.
Molnár Imre: „Dia saruja"
Molnár Imre: „Dia saruja"

Molnár Imre 80! / A hónap műtárgya 2022. szeptember

Lassan véget ér a nyár, de ne engedjük el ilyen könnyen, idézzük fel vidámságát, napsütését, könnyedségét egy kék és arany színekben pompázó lábbelivel: Dia sarujával. Nem tudjuk, hogy Dia azonos-e Diánával, a fény, a világosság, a szülés és születés istennőjével, vagy más híres Diánára gondolt a Mester, miközben művészi igénnyel munkálta a kecskebőrt. Az is lehet, hogy Dia valóban Dia, hiszen ma már e formában is anyakönyvezhető női név, és személyes ismerőseként, Dia lábára szabva alakult, formálódott a saru.

A kék és arany színek egymás mellé helyezése nem véletlen. A béke, a nyugalom, a csend, a hit szimbolikus kékje az anyai szeretet és türelem erényének szimbóluma, míg az arany a bölcsességet, tudást, testi- lelki- érzelmi- értelmi- és spirituális gazdagságot jelképezi, színeivel is utalva a tárgynak nevét kölcsönző istennőre.

Molnár Imre: "Dia sarija", Oasis kecskebőr, aranyozás, bőr talp

Molnár Imre alkotásain a bőr szépsége uralkodik, amit a pallérozás során tovább fokoz. Az alkotás első lépése mindig az anyag megtapintása, megfogása, kiválasztása, majd ezt követi a finom, sokrétű megmunkálás. Sohasem tesz semmit az anyag ellenében, megőrzi annak jellegzetességeit, sőt hangsúlyozza azokat. Művészetének meghatározó eleme az anyagszerű gondolkodás. A bőrből magából indul ki, a díszítés magától értetődően, természetesen fakad a bőr jellegzetességeiből.

Molnár Imre bőrműves iparművész 1942. március 25-én, Budapesten született. Gyermekéveit a Margitszigeten töltötte, ahol a család lakása volt. Nagy hatást gyakorolt rá a táj varázsa, a természet kimeríthetetlen birodalma, valamint a sziget évszázados emlékei, töredékei. Középiskolai tanulmányait az újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumban végezte. Újpest hagyományosan a magyar bőripar világhírű fellegvára volt; a bőripari hagyományok, tradíciók, a még élő mesterek szaktudása kitűnő muníciót jelentettek számára. 1967-ben megnősült, Csepelre költözött, s a mai napig ott él és alkot, saját műhelyében. Csepelen sokat rajzolt, festett, gyakran felkereste a Képzőművészeti Szabadiskolát, a Csepeli Kört, ahonnan számos neves művész került ki. Művészi életútjának alakulására nagy hatást gyakorolt az 1970-es években induló Táncházmozgalom, valamint a Fiatal Népművészek Stúdiója. A gyökereiket kereső fiatalok a népművészetben, mint ősi, tiszta forrásban találták meg a művészeti megújhodás kiindulópontját. A belföldi szellemi kapcsolatépítés mellett, külföldi tanulmányutak szélesítették látókörét, és tapasztalatok sokaságával gazdagították.

Alkotásai hazai és külföldi köz- és magángyűjtemények féltve őrzött darabjai lettek. Bőrtárgyai megtalálhatók többek között Budapesten (Iparművészeti Múzeum, Országos Széchenyi Könyvtár, Parlament), Pannonhalmán, továbbá Angliában, Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában, Horvátországban, Németországban, Svájcban, Svédországban, a Vatikánban és az Amerikai Egyesült Államokban.

„Ahhoz, hogy valaki mesteremberből művésszé váljék, lényeges a szellemi tartalom, az egyéni mondanivaló, a tartalom, funkció és forma összhangja. E harmónia, anyag és szellem egysége észrevétlenül, magától értetődően, természetesen jelenik meg Molnár Imre alkotásaiban: nyugalmat és végtelen békességet sugallnak alkotásai, bármilyen műfajban alkosson is.  Ez a kulcsa annak, hogy művei időtállóak."

/Horváth Hilda: Molnár Imre művészete/

A szeptemberi hónap műtárgya megtekinthető a Molnár Imre 80! című kiállításon, a Pesti Vigadó VI. emeleti kiállítótermében november 13-ig.

***

Kiállításokhoz kapcsolódó további A hónap műtárgyaink:

Zsin Judit: Művészeti iskola - A hónap műtárgya / 2022. július

Geszler Mária Garzuly: Magányos pad - A hónap műtárgya / 2022. június

Balanyi Zoltán: Ébredő Vulkán - A hónap műtárgya / 2022. április

Szurcsik József: Három hajlék - A hónap műtárgya / 2022. március

Kósa Klára: Zene a virágok között - A hónap műtárgya / 2022. február

Jovián György: Pallium Mariae - A hónap műtárgya / 2022. január

Ruth Gilmour: Loose Gatherngs I-III. - A hónap műtárgya / 2021. december

Görgényi István: Céllövészet - A hónap műtárgya / 2021. november

Szentpétery Ádám: Covid20 - A hónap műtárgya / 2021. október

Sipos Balázs: „Áldozati Bárány" - A hónap műtárgya / 2021. szeptember

Legyetek tanúim kiállítás: Körmeneti Úrmutató - A hónap műtárgya / 2021. augusztus

Szenes István: Petőfi Színház, Veszprém, 1988. – rekonstrukció -  A hónap műtárgya / 2021. július

Árendás József: Bauhaus 100 és Bakos István: Ifjúság című film plakát - A hónap műtárgya / 2021. június

Hager Ritta: Heuréka - Örömök a karanténban - A hónap műtárgya / 2021. május

Csíkszentmihályi Róbert: Zene - A hónap műtárgya / 2021. április

Orosz István: Tovarisi Konyec! - A hónap műtárgya / 2021. március

Keresztes Dóra: Vigyorgó búbánat - A hónap műtárgya / 2021. február

Csíkszentmihályi Róbert: Gépember - A hónap műtárgya / 2021. január

***

VÁLTSON ÉVES KIÁLLÍTÁSBÉRLETET! 

A kártya egy egész éven át élményekkel ajándékozza meg tulajdonosát! A Pesti Vigadó éves kiállításbérlete korlátlan számú belépést biztosít az aktuálisan látogatható valamennyi kiállításra és a teljes műemléki épület látogatható tereibe.