Hírek

Szűcs Andrea: „Menjünk együtt Betlehembe”
2022. 12. 08.
Szűcs Andrea: „Menjünk együtt Betlehembe"
Szűcs Andrea: „Menjünk együtt Betlehembe"

Életgazdagság / A hónap műtárgya 2022. december

Magyar nyelvterületen régóta a legismertebb és legnépszerűbb karácsonyi szokás a „betlehemezés". Egy olyan begyakorlást és betanulást igénylő dramatikus játék, amelybe a bibliai történet fő szálai mellé mindenütt beépítettek helyi sajátosságokat is. A szereplők felnőttek és gyerekek is lehettek, jelmezeket viseltek, érkezéskor köszöntőt mondtak. Fő kellékük egy templom, vagy betlehem alakú makett, és a Szent Család tagjai – József és Mária a kisded Jézussal – mellett, meleget adó állatok is álldogáltak. Voltak még közöttük pásztorok, és többnyire a napkeleti bölcsek is, ajándékaikkal. Előadták a szálláskeresés és születés történetét, versben, vagy népi hangszerekkel kísért énekekben. A pásztorok többnyire táncra is perdültek, és célzásokat tettek arra, hogy szívesen fogadnának adományokat. Ez egyes helyeken perselyezést – pénz gyűjtést – jelentett, másutt ételeket kaptak: „kolbász, oldalszalonna, pásztoroknak jó volna". Végül áldást mondtak a háziakra és megköszönték az adományokat, majd továbbmentek a következő portára.

Szűcs Andrea: „Menjünk együtt Betlehembe" című mázas kerámia alkotásában is megtalálható a betlehem minden jellemző kelléke, a Szent Család, az állatok, egy pásztor, és a három királyok. A betlehem tetején pedig a fényes csillag, amely hirdeti: megszületett a Megváltó!

Szűcs Andrea így ír önmagáról:

„Egy évvel azután születtem, hogy édesapám önálló fazekasműhely működését indította be Tiszafüreden. Számomra az agyag és annak megmunkálása természetes dolog volt gyerekkoromban is. Szüleim sohasem erőltették, hogy kövessem szakmájukat, de a család mindennapi életvitele során, szinte természetes volt a szakma megismerése. Szinte automatikusan tanulhattam meg az anyagok nevét, funkcióit és a szakmai kifejezéseket. Érettségi után e szakmát választottam hivatásul.  2000-ben kaptam meg a Népi Iparművész címet, és 2002 óta pedig megillet a Népművészet Ifjú Mestere cím. A tiszafüredi hagyományok alapján lettem népi iparművész, ettől nem kívánok elszakadni, ez a szakmám. Azonban szívesen próbálkozom olyan újabb termékekkel és formákkal, amelyek magukon viselik bár a hagyomány jegyeit, de némileg kívül esnek a hagyományos fazekasság fogalmi körén."

Most még az Advent, a várakozás idejét éljük, és reméljük, hogy idén is együtt örvendezhetünk szeretteinkkel Szentestén Jézus születésének.

A decemberi hónap műtárgya megtekinthető az Életgazdagság című kiállításon, a Pesti Vigadó V. és VI. emeleti kiállítótereiben december 18-ig.